День міста Ковеля

02.07.2020 о 16:33 | Категорія: Вітання, Новини
           “Мій Ковелю, мій легендарний Ковелю,
Ми виткали долю під знаком підкови.
Святили і словом, і міцною сталлю,
І пісню складали тобі калинову.
Тобі — найтепліші мої почуття.
Тобі — моє щире і лагідне слово.
В тобі — моя радість, любов і життя.
Не я тобі треба, а ти —
мого щастя і долі основа”.

Анатолій Семенюк

Прийміть щирі вітання з нагоди  Дня міста Ковеля!

 «Пісня про Ковель»  Слова – Анатолія Семенюка. Музика – Миколи Гереса. Виконує – Володимир Михалевич.

   Це особливий день, це свято єднання. Саме в такі моменти відчуваємо в серцях любов до своєї малої батьківщини, сповнюємося почуттям єдиної родини.

    Цей день об’єднує усіх, кому дороге місто Ковель – його вулиці, будівлі, сквери, парки і храми, його героїчне минуле і трудове сьогодення. З вдячністю  згадуємо усіх, хто творив його славетну історію, збагачував  традиції, розбудовував та боронив від ворога. 

    Нехай ковельчан і надалі об’єднує любов і небайдужість, адже саме спільними зусиллями кожного дня ми  творимо місто заради майбутнього наших дітей та з поваги до наших батьків.

     Зичимо нашому Ковелю – динамічного розвитку і процвітання! А нам, його мешканцям  –   любові, достатку, злагоди, взаємоповаги, щасливої долі й Божого благословення!

       З днем народження, рідне місто!

IMG_20200702_095403На фото: підбірка літератури про Ковель у читальній залі бібліотеки

Театралізоване дійство – «Легенда про Ковель»  місцевого аматорського театру «10 ряд 10 місце»:

Чи відомо вам звідки походить назва “Ковель”?

Цікаву версію-легенду знаходимо у книзі ковельчанина Анатолія Семенюка “Легенди Ковеля” (подаємо повний текст легенди).

Semenuk_tytulkaSemenuk_anotat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звідки походить назва «Ковель»

Живе людина і не знає, що їй у цім світі Долею призначено. Доброчинна з Богом у серці живе, і слава сама до неї в дім захо­дить.  Давно це було. Жив коваль на острові, який ріка Турія омива­ла. Жив у гармонії з природою, тихо і спокійно. Слава про його майстерність далеко за межами поселення летіла. Від діда-прадіда перейняв таємниці непростого ремесла. І до князя Данила та слава про коваля долетіла.

Так сталося, що збирав князь у той час дружину військову до походу проти ворогів – тевтонців. Заїхав перед тим князь Дани­ло до вправного коваля. Поклоном низьким зустрів той високого гостя.

– Кажуть, що ти мечі славні вмієш виковувати. – запитав гість.

– Не знаю, чи мої мечі чудодійні. А ось твій нікудишній, – ска­зав і, взявши у князя меч, зігнув двома руками та й кинув під ноги. О, це була велика образа! За такий вчинок голова на землю впас­ти могла.

– Як ти посмів? – скипів Данило. І вже приготувався до фаталь­ного руху. Та раптом стримався і гнів на милість повернув.

– Викуй меч, достойний слави і перемоги! Тоді, можливо, й прощу! – і поїхав. Довго чи коротко оповідка мовиться, але не забарився князь і повернувся до кузні.

– Спробуй, князю! – запропонував коваль.

Взяв Данило меч у руку. Підняв над собою і засяяла криця про­менем сонця. Махнув вправно, і деревце, що росло поруч, впало зрубане. Нічого не сказавши, помчав далі. Не пройшла образа. Вже в похід сурми засурмили. Рідну землю захищати треба. Вій­сько тевтонців виявилося за чисельністю удвічі більшим. Та від­важні вояки волинські кинулись у смертельну січу. Не одна го­лова покотилась по цій землі. Далеко чулось відлуння брязкоту мечів і щитів.

Відчайдушно бився князь Данило. – Не посоромимо землі волинської! – чути було його голос.                                                                                                        .

– І голови не пожаліємо! – лунала відповідь над полем і ще біль­ше додавала сили воякам. Де йшов Данило з чудо-мечем, там роз­ступався ворожий стрій. Боялись тевтонці меча Данилового. Не витримав ворог, став утікати. Червона заграва на заході висвітлювала перемогу волинського війська.

– Слава! Слава! – лунало навколо.

Поверталися славні воїни з трофеями і радістю перемоги до­дому. Не забув князь коваля і повернув до кузні. Що в нагороду хочеш? Кажи, озолочу!

– За волю нашу і славу вашу я подарунків не приймаю, – гордо сказав коваль.                                            

Гордий ти! Але я прощаю. Меч твій ворога переміг, тут і твоя слава є.

Сів на коня. Поглянув на зелений і гарний острів й твердо на­казав: 

– Не знаю, як поселення це зветься. Та віднині твоїм ім’ям на­речеться – Ковлем буде!

І поїхав високий гість шляхом доганяти своє військо. Кажуть, що той меч вірою і правдою до самої смерті служив Данилові. І наказ Данила був виконаний: місто до цього часу носить славне ім’я – Ковель.

Витьохкує соловейко у вишневих ковельських садах. Шумить високий очерет біля Турії.

Хто знає мову природи, той не раз почує цю правдиву історію і усміхнеться…

Довідково:
Анатолій Семенюк – поет та журналіст. Свій перший вірш він написав у 49 років. Звання “Почесний громадянин міста Ковеля” присвоєно А. Семенюку рішенням сесії міської ради №11/36 від 23 червня 2016 року. У тандемі з Миколою Гересом створено «Пісню про Ковель», що впродовж багатьох років залишається своєрідним гімном міста. Детально про А. Семенюка тут.

Коментарі закриті.