Літературний календар

01.12.2017 о 18:36 | Категорія: Новини

3 грудня 1722 р. народився  Григорій Савич Сковорода, просвітитель,Пов’язане зображення філософ і поет, людина універсальних знань і здібностей, палкий захисник інтересів знедоленого народу.

Постать Григорія Сковороди є унікальною для України. Вічний мандрівник і безсрібник, Сковорода не лише залишив у спадок нащадкам свої твори та роздуми, але й дав рідкісний приклад життя людини, яка дозволила собі жити за покликом душі і навчала того ж інших.

* * * * * * * * * * *

Ні про що не турбуватися, ні про що не хвилюватися – значить, не жити, а бути мертвим. Адже піклування – рух душі, а життя – це рух.
*
Бери вершину і матимеш середину.
*
Не називай солодким те, що породжує гіркоту.
*
О, якби ми в ганебних справах були такі ж самі соромливі і боязкі, як часто ми буваємо боязкі і хибно соромливі у порядних вчинках.
*
Уникай людей, які, бачачи твої вади і недоліки, виправдовують їх або навіть схвалюють. Такі люди або підлабузники, або боягузи, або просто дурні. Від них не чекай допомоги ні в якій біді чи нещасті.
*
Нам недобре від того, що ми знаємо багато зайвого, а не знаємо найпотрібнішого: самих себе. Не знаємо того, хто живе в нас. Якби ми знали і пам’ятали те, що живе в кожному з нас, то життя наше була б зовсім іншим.
*
Хто сліпий, тому всюди ніч… Якщо ти темрява – скрізь для тебе пекло.
*
Більше думай, а тоді вирішуй. Поспішай повільно!
*
Без бажання все важке. Навіть найлегше.

Коментарі закриті.