З Україною в серці

11.10.2017 о 15:17 | Категорія: Новини

«Цікаво, змістовно, хвилююче», – такі відгуки наших читачів про літературну годину «З Україною в серці», під час якої присутні познайомилися з книгами, подарованими канадською українкою Іроїдою Лебідь-Винницькою та з вдячністю вшанували могутню гілку нашого безсмертного роду – українську діаспору.

DSC_1713Розвіяні історичними буревіями, розсіялися українці світами і континентами. Але в серці завжди була Україна. Виживаючи у надзвичайно важких умовах чужини, берегли національний дух, прищеплюючи нащадкам любов до далекої і здебільшого невідомої їм материзни.

DSC_1720Талановиті, працьовиті, наполегливі – увійшли українці у світове співтовариство, збагативши цивілізацію своїми досягненнями, науковими відкриттями, витворами мистецтва, примноживши славу України, бо завжди з гордістю називали себе її дітьми.

Створені ними численні національно-патріотичні, інтелектуально-творчі, духовно – культурні, професійні, жіночі, молодіжні організації та установи сприяли творенню глобального українського простору.

Та найважливіша місія, яку здійснила українська діаспора, – збереження історичної пам’яті нашого народу. Великий внесок до цієї справи зробила і наша дарувальниця, п. Іроїда Лебідь-Винницька, записуючи інтерв’ю зі свідками й учасниками історичних подій трагічного українського ХХ сторіччя.

DSC_1723За три десятиліття вона склала цілий архів, що налічує понад дві тисячі годин аудіо- та відеозаписів. Частинка цих інтерв’ю уміщена в книзі «Незвичайні долі звичайних жінок (Усна DSC_1726історія ХХ століття)», виданій у Львові 2013 року. Всі решта подарованих нам книг побачили світ в українських видавництвах, розкиданих по всій земній кулі, протягом останнього півстоліття.

У час, коли, за Ю.Шерехом, «література українська цілком перейшла на стан захалявної, і поети й критики гордовито мовчать у тюрмах Мордовії і інших незліченних «колоніях» за дротами», письменники і видавці української діаспори голосили світові правду про те, що діється в Україні. Тому-то ці книги мають особливу, потужну енергетику, бо захований у них «огонь в одежі слова», «святої правди голос новий», «дух, що тіло рве до бою». Це відчує кожен, хто відкриє для себе їх хвилюючі світи.

Запрошуємо читачів бібліотеки, усіх наших краян, до ближчого знайомства з книгами, що зберегли дух епохи, стали правдивими свідками нашої історії.

Коментарі закриті.