Анонсуємо книги з Канади

25.09.2017 о 16:28 | Категорія: Некатегоризовано, Новини

«Серед невгасимої туги за Рідним Краєм і журби за його долю, у гірких злигоднях життя на чужині, розкинуті по всіх закутках світу українці все ж непохитно бережуть і розбудовують найбільшу цінність, яку принесли з собою на чужину, – українську культуру. Бо ж усі ми свідомі, що тільки тут, поза засягом задушливого зашморгу сталінської петлі, може розвиватися вільна непідфальшована Москвою українська культура. Бажаючи внести і свою частинку до цієї великої праці, гурт культурно-освітніх і громадських працівників заснував у Канаді, в Вінніпегу, «Клюб Приятелів Української Книги», метою якого є заповнити одну прогалину  в українській культурній праці, а саме : видавництво книжок… щоб українська книжка знайшлася в кожній хаті, у руках кожного українця, а вслід за цим в перекладі на інші мови пішла в світ і, впливаючи на світову публічну опінію, створювала сприятливі зовнішні умови для української визвольної справи.»

Ці слова відомого видавця, редактора, громадського діяча Івана Тиктора, колишнього старшини УСС та УГА, засвідчують високу місію, яку взяли на себе українські емігранти, їх життєвий і творчий подвиг в ім’я коханої і недосяжної Вітчизни. Віднесені за її межі буревіями ХХ століття, вони зберегли нашу історію, нашу національну пам’ять та ідентичність, які планомірно нищилися в СРСР.  В українських видавництвах Австралії, США, Канади, Бразилії, Франції, Англії побачили світ книги про наш нескорений народ та його боротьбу за волю. Вони стали голосом Правди про Україну, що залунав на весь світ. Не чути його було тільки в Україні, за залізною завісою, за чим пильно стежив всюдисущий і невсипущий КДБ. Лише з розвалом Імперії Зла ці книги, які вже стали свідками історії й музейними експонатами, змогли дістатися омріяного їх творцями Отчого Краю.

Книги, як і люди, мають свої долі і мають багато про що розказати тим, хто хоче їх почути. Ціле життя збирала їх у свою домашню бібліотеку педагог, архівіст, громадська діячка Іроїда Лебідь-Винницька, яка народилась на Ковельщині та понад 70 років прожила в Канаді. Частину своєї біблотеки вона подрувала нам, своїм землякам. Понад дві з половиною сотні книг та добірка часописів примандрували цього літа до нас із-за океану. Презентація подарованих книг відбудеться найближчим часом. А ми щиро вдячні п. Іроїді за неоціненний подарунок – книги, в яких живе, любить, страждає і бореться українська душа.

Частина книг – у вільному доступі абонементу бібліотеки. До уваги  читачів – виставка книг з Канади «Святеє слово, святої правди голос» (на фото).

IMAG1175

IMAG1176

Подивитись фото та повний список  подарованих книг можна ТУТ (натисніть посилання)

Довідка про Іроїду Лебідь-Винницьку та її родину

Іроїда Винницька

Результат пошуку зображень за запитом "іроїда винницька"Нар. 1933 в Україні, громадський діяч, архівіст, педагог, провідний член Пласту.

Заснувала 1986 року і провадить професійно на добровільній базі унікальний Архів в Українсько-Канадському Дослідчо-Документаційному Центрі в Торонто. Особливу увагу присвячує записам живої історії – інтерв’ю зі свідками вагомих подій 20-го століття. Під цю пору збірка начислює понад 2,000 годин звуко і аудіозаписів інтерв’ю, які є унікальною документацією української живої історії в світі.

Cпівпрацює з Інститутом Історичних Досліджень Львівського Університету від 1989, де започатковано першу в Україні лабораторію Живої історії. Довголітня голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради (СКВОР) при СКУ.

Засновниця Рідної Школи і Курсів українознавства в Кіченер Онтаріо і їх директорка на протязі 12 років. Голова КПР Канади, Голова КПС, Головна Булавна УПН при ГПБ, Крайова Командантка Пластунок, Крайова Референтка УПН.

ВИ?ННИЦЬКИЙ Іван-Ростислав (чоловік Іроїди Винницької)

ВИ?ННИЦЬКА Ярослава (матір чоловіка Іроїди Винницької)

 (17. 01. 1905, Тернопіль – 01. 03. 2002, Торонто) – громадська діячка. Мати І.-Р. Винницького. Вивчала математику у Віден. (1924–25) та Краків. (1925–26) ун-тах. Діячка Союзу українок в Україні. 1944–48 перебувала в Австрії, від 1948 – у Канаді. Голова культ.-осв. відділу (1957–63), чл. правління (1963–69) Ліги укр. катол. жінок Канади, ред. сторінки Ліги у тижневику «Наша мета» (1969–89). Ред. кн. «Начерк історії ЛУКЖК, Торонтонської Епархії» (1982), альбому «Українська вишивка» (1983). Довіч. почес. чл. Ліги укр. катол. жінок Канади (1992).

Михайло Винницький (син Іроїди Винницької)

 

Коментарі закриті.