Вивчаємо свою історію

10.06.2017 о 17:47 | Категорія: Новини

Одним із дієвих засобів пробудження нашої свідомості є вивчення власної історії, засвоєння її уроків. Останнім часом фонди бібліотеки поповнились унікальними виданнями цієї тематики. А коли книгу презентує сам автор, це стає справжньою подією для громадськості. Шкода, що не всі цінують можливість поспілкуватися з фахівцями своєї справи і просто непересічними особистостями.

DSC_1165 DSC_1171

8 червня гостем нашої книгозбірні став Роман Пономаренко – кандидат історичних наук, автор 13 книг та числених наукових статей на теми військової історії, сфера професійних інтересів якого – події Другої світової війни. Під час своїх попередніх відвідин нашого міста він подарував нам свої книги «Битва за Ковель» та «Бойова група «Байєрсдорф». Цього разу історик представив свою нову працю – «Галицькі добровольчі полки СС. 1943–1944 роки», створену на основі архівних документів та персональних спогадів учасників тих подій. Це – перше в українській історіографії детальне дослідження діяльності цих військових формувань.

DSC_1187 DSC_1190

На жаль, багато наших сучасників перебувають у полоні радянських стереотипів мислення та поведінки. Саме для них хочеться зацитувати слова Романа Пономаренка: «Сьогодні, коли Україна переживає війну та шалений ідеологічний тиск як з ворожого Сходу, так і з нібито дружнього Заходу, українці перш за все повинні навчитись поважати свою історію та перестати боятись того, що хтось там нас осудить чи не так зрозуміє. Сприйняти свою історію – це фактично сприйняти самих себе. Зробити це можна тільки одним шляхом – через всебічне, об’єктивне дослідження історичних подій, встановлення причин і мотивів, що викликали до життя ті чи інші дії, та через повну ліквідацію ідеологічного початку в тлумаченні історії, який нам досі нав’язується. «Ідеологічний совок» в його сучасному українському та європейському видах не є припустимим для здорової та свідомої нації. Історію треба не міфологізувати, її треба досліджувати та враховувати її уроки».

DSC_1191

 

Рекомендуємо ознайомитися зі статтями Романа Пономаренка:

«Ковель: міцний горішок для радянських партизанів»

http://www.istpravda.com.ua/articles/2016/12/14/149391/

«Українська Друга Світова – чергова міфологізація»

https://site.ua/roman.ponomarenko/4867-ukrayinska-druga-svitova—chergova-mifologizatsiya/

«Сильна історія для сильної нації»

https://site.ua/roman.ponomarenko/4977-silna-istoriya-dlya-silnoyi-natsiyi/

««Злочинна історія» України на прикладі польських фальсифікацій»

https://site.ua/roman.ponomarenko/4916-zlochinna-istoriya-ukrayini-na-prikladi-polskih-falsifikatsiy/

Коментарі закриті.