День пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану

15.02.2017 о 11:55 | Категорія: Новини

15 лютого Україна офіційно вшановує День пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

15 лютого 1989 року керівництво СРСР оголосило, що територію Афганістану залишив останній радянський солдат – закінчилась більш, ніж дев’ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще триває громадянська війна. Захищати революцію в “братерській” країні були прикликані понад 150 тисяч українців. Більш трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими; уже дома, від ран, хвороб і самогубств умерло більш 4 тисяч українських “афганців”.

Інтервенція Радянського Союзу в Афганістан так і не припинила громадянську війну в країні і коштувала СРСР не тільки життя майже 15 тисяч громадян та близько 50 мільярдів доларів прямих матеріальних затрат, але й привела до різкого загострення стосунків із США, країнами Західної Європи та Китаєм і фактичного гальмування процесу розрядки – зокрема, президент США Джимі Картер відкликав з Конгресу підписаний у червні 1979 року радянсько-американський договір про скорочення ядерних ракет середньої дальності і оголосив бойкот Олімпійських ігор, що мали відбутися у Москві наступного року.

Після приходу до влади в СРСР нового покоління політиків-реформаторів на чолі з Михайлом Горбачовим радянське керівництво вирішило припинити участь у безрезультатній воєнній кампанії, і 5 лютого 1989 року з Кабула почалось виведення радянських військ, а 15 лютого головнокомандуючий Борис Громов останнім зі 115-тисячної армії перетнув міст через Амудар’ю.
З 1979 року в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч з них були поранені; з афганського боку втрати були ще жахливіші – біля 1.5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.

IMAG4052У цей день схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати на чужині…. В читальному залі центральної районної бібліотеки представлено газетно-журнальну експозицію «Афганістан – наш біль, мужність і пам’ять». Запрошуємо до перегляду. 

Коментарі закриті.