17 листопада – Міжнародний день студента

17.11.2016 о 12:16 | Категорія: Новини

den-studentaМіжнародний день студента є офіційною пам’ятною датою ООН, яка щороку відзначається 17 листопада. Сьогодні у багатьох університетах День студента відзначають у інших числах, нівелюючи його первісний зміст. У цьому випадку акцент зазвичай робиться на культурний обмін між студентами з різних країн, студентських культмасових заходах, спортивних змаганнях.

Звідки ж взялася ця дата – 17 листопада, і яке її первісне значення?

Походження дати. Наприкінці 1939 року нацистська окупаційна влада в Чехословаччині (на той час – Протекторат Богемія і Моравія) придушили демонстрацію в Празі, яку проводили студенти медичного факультету Карлового університету. Демонстрація відбулася 28 жовтня на честь річниці незалежності Чехословацької республіки. Під час цієї демонстрації студент Ян Оплетал був поранений і 11 листопада помер від ран. 15 листопада його тіло мало бути перевезене з Праги додому в Моравію. Похоронна процесія складалася з тисяч студентів, які перетворили цю подію в антинацистську демонстрацію. Однак, це призвело до різких заходів з боку нацистів, зокрема штурму Празького університету. Окупанти закрили всі чеські вищі навчальні заклади, понад 1200 студентів потрапили до концентраційних таборів. 17 листопада дев’ять студентів і викладачів було страчено без суду та слідства. На згадку про це дата 17 листопада була обрана в якості Міжнародного дня студентів.

Перше відзначення. День студента був вперше відзначений 17 листопада 1941 року в Лондоні Міжнародною студентською радою (у якій, на той час, було багато студентів-біженців), що було погоджено із Західними союзниками (частиною Антигітлерівської коаліції). Ця традиція була продовжена і наступником Ради – Міжнародним союзом студентів, який разом з Європейською студентською радою та іншими громадськими організаціями пролобіювали визнання цього дня офіційною пам’ятною датою ООН.

Сьогодення. Після падіння Берлінської стіни та прогресивної кризи в середовищі Міжнародної студентської ради, відзначення 17-го листопада проводилося лише у кількох країнах без будь-якої міжнародної координації. Проте, під час проведення Світового соціального форуму в Мумбаї, Індія, у 2004 році, низка міжнародних та національних молодіжних організацій вирішила здійснити “перезапуск” свята і провести заходи на глобальному рівні. Того року студентський рух отримав відчутний поштовх. Відзначення Міжнародного дня студента триває і донині.

Коментарі закриті.