Запали свічу

11.10.2016 о 13:51 | Категорія: Новини

imag33261111-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d1%8cСеред розгубленості, безнадії, відчаю від безпросвітних реалій нашого життя є люди, чиїм девізом є «Аніж нарікати на темряву, краще запалити свічу». Саме такою особистістю є Володимир Шовкошитний – письменник, громадський та політичний діяч, автор понад 20 книг прози та поезії, сценаріїв художньо-публіцистичних фільмів, лауреат багатьох літературних премій. Пан Володимир вже не вперше був гостем нашої книгозбірні. Це людина активної життєвої та громадянської позиції, надзвичайно цікавий співрозмовник, який ділиться своїм оптимізмом та підтримує інших. В очолюваному ним  видавництві «Український пріоритет» за п’ять років вийшло 175 творів наших сучасників, які живуть і творять з Україною в серці.

   Письменник зробив блискучу презентацію книжкових новинок, подарував бібліотеці добірку літератури. Представив і власні нові книги: збірку поезій «Запали свічу» та художньо-документальну повість «Я бачив». Очевидець Чорнобильської аварії та ліквідатор її наслідків, що півтора року працював у Зоні, Володимир Шовкошитний поєднав у своєму творі літературу пам’яті й літературу факту. Тут подані спогади очевидців та ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха, показані перспективи повернення забруднених територій в народногосподарський обіг, а також подано власний погляд на постчорнобильський світ відомого фотохудожника Юрія Косіна, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Книга дає відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля, показує духовний зв’язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. Адже всі 30 років після Чорнобиля автор перебуває в епіцентрі українського життя.

imag3330-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d1%8c

Кожна зустріч з письменником та книговидавцем Володимиром Шовкошитним є незмінно цікавою. Хотілось би, щоб наша аудиторія щоразу була ширшою, щоб збільшувалось коло свідомих, небайдужих, зацікавлених долею країни, а отже – і власною. Бо когось у цей день здолала недуга, когось злякав дощ. Та, якщо чесно, складається враження, що багато хто просто спить, тому хочеться для наших містян скандувати гасло останнього Майдану: «Ковель, вставай!»

Ольга Бичковська, бібліотекар Ковельської ЦРБ

Коментарі закриті.