Шевченко понад часом

08.03.2024 о 14:42 | Категорія: Новини

1

 Бібліотечна спільнота вшанувала нашого національного пророка поетичною присвятою. Його вірші талановито виконали курсанти військового ліцею. Ліричний твір «Зоре моя вечірняя» прозвучав у виконанні бандуристки Анастасії Бурчак, учениці Ковельської школи мистецтв (клас Надії Балаки). Поетичний і музичний шедевр на слова Шевченка «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле» подарував присутнім дует «Перевесло» (Наталка Шуляк та Петро Журавель).

5

7

Тарас Шевченко перший представив Україні її одвічного ворога, показав правдиве обличчя Московщини, загарбання нею земель вільнолюбних народів. Мрією поета було цілковите від’єднання України від імперії: «В своїй хаті своя правда і сила, і воля». На його творах виросли покоління борців за українську національну ідею – поети й військовики – січові стрільці, лицарі Крут, вояки УПА. З його потужним Словом українці вийшли на Майдан – за гідність і свободу, а сьогодні стоять під московськими кулями, боронячи свою землю і волю. У спадок від тисяч борців і поетів ми отримали власну державу, яку маємо відстояти і передати нащадкам.

6

4

2

Шевченко був першим поетом України, якому помстилася московська імперія. Відтоді вона ув’язнювала українських поетів і убивала їх морально  й фізично – за їх книги, за правду і волелюбність. І сьогодні російські окупанти вбивають цвіт нашої нації. У цій, останній, війні загинули поети Гліб Бабич, Тарас Матвіїв, Ілля Чернілевський, Володимир Вакуленко, Вікторія Амеліна, Юрій Руф, Сергій Скальд, Артем Довгополий,  Максим Кривцов, Олександр Бережний, Олексій Івакін. Поети в Україні – не просто митці, що вміють складати слова в поетичні шедеври, вони наділені даром пророцтв, передбачень, що збуваються дослівно через десятки літ. 9 березня 1991 року свою поезію Тарасу  Шевченку присвятив Дмитро Павличко.

Пророцтво

Коли надійдуть танки й бетеери,

І вдарить по знаменах кулемет, –

Ті вмруть, а ті сховаються в печери.

Та на Майдані лишиться поет.

Він буде сам під кулями стояти

Без наляку й жалю, як Прометей,

І кров стече… Рабів народить мати,

Та він оберне знову їх в людей!

Він знов оберне в Дух скорботне тління,

Знов нагадає хто ми, звідкіля.

І знов на площах закричить каміння,

І вбивці рушать знов з – під стін Кремля.

Знов буде бій! Будуть підступні чвари,

Знов честь укрита буде наяву,

І знову нас клястимуть яничари,

Навколішки вітаючи Москву.

І знов розтануть людських душ мерзлоти,

І знов імперію ошкірить сказ,

І буде так продовжуватись доти,

Допоки правда не прийде до нас.

В століттях буде так! І жодна зміна

Не станеться в перебігу епох,

Допоки не воскресне Україна,

Бо Він так хоче – наш безсмертний Бог.

Вже понад три десятиліття ми маємо свою державу. Але й досі боремося за право жити у своєму власному домі і розмовляти рідною мовою. Тарас Шевченко запалює в наших серцях іскри гніву й радості, будить нашу свідомість, ганьбить байдужість і бездіяльність. Приймімо його щире правдиве слово про нас, про тяжкі уроки історії, щоб стати вільними у своїй державі. Тяжкі випробування посилає нам доля. Маємо дати відсіч московським окупантам, ворогам явним й прихованим, і утвердитися в світі як нація і як держава. Це – заповітна мрія Тараса Шевченка, більшої нагороди він не бажав. Здійснити її допоможуть нам його батьківські заповіти, і найперший із них – «Свою Україну любіть!».

3

 

Коментарі закриті.