26 грудня – 125 річчя від дня народження Євгена Плужника

26.12.2023 о 11:47 | Категорія: Новини

“Ви справжній поет! Україна була б багата, якби мала десять таких поетів!” 

(с) Максим Рильський

Плужник

Відкритий перегляд книг та друкованих джерел інформації представлено у відділі  абонементу  книгозбірні  до  125-річчя Євгена Плужника – українського письменника, представника Розстріляного відродження, перекладача, драматурга

ЦІКАВІ ФАКТИ:

350px-Evhen_Pluzhnyk

  • У 1923 році під псевдонімом Кантемирянин (згадка про його місце народження) він опублікував перші вірші в газеті «Більшовик» і журналі «Глобус». А вже у 1924 році Плужник вперше опублікував свої роботи під власним прізвищем.
  • Був одружений із Галиною Коваленко, яку палко кохав протягом свого короткого життя. Дітей у пари не було.
  • Про Євгена Плужника висловився український письменник Микола Бажан так: “Ознаками стилю Плужника є філігранна витонченість образів, досконалість побудови поезій, інтелектуальна гра нюансами емоційної та звукової сфери”.
  • 5 грудня 1934 року Плужника заарештували за сфабрикованою справою більшовицького «Великого терору» Він був звинувачений у терорі в справі вбивства Кірова. 28 березня 1935 року був засуджений на розстріл. Та вирок було змінено – 10 років ув’язнення у спецтаборах. Для хворого поета це означало смертний вирок. Та він зрадів, писав своїй дружині, що житиме й повернеться… На жаль йому так і не вдалося виконати своєї обіцянки.
  • Плужника пам’ятають і шанують в Україні. Безліч вулиць в українських містах названі на його честь. З 1992 року іменем Євгена Плужника названа Центральна районна бібліотека у Києві.

Факти з відкритих джерел

Коментарі закриті.