Щороку День матері в Україні відзначають у другу неділю травня

12.05.2023 о 15:06 | Категорія: Новини

Святкування Дня матері проходить протягом року у різні дати  у більшості країн світу. Традиційно діти вітають своїх мам квітами, листівками та теплими словами. 

vitannya-z-dnem-materi-dlya-mami

Чи знаєте історію свята? 

Початок становлення цього дня у світі припадає на ХХ століття. До цього кілька американських активісток намагалися започаткувати День матері, проте ці ініціативи не отримували розголосу, а свято так і не закріпилося у календарях. У  XIX столітті активістка Енн Джарвіс Рівз разом із чоловіком народила 13 дітей, з яких вижити вдалося лише чотирьом. Діти померли через захворювання та антисанітарні умови, які сприяли поширенню епідемій. Протягом життя Енн Джарвіс боролася з антисанітарією, займалася просвітницькою діяльністю та надавала допомогу для зниження дитячої смертності. Згодом активістка організувала в робітничих клубах День матері, аби знову ж таки сприяти покращенню санітарних норм. У започаткованих нею клубах збирали кошти на купівлю ліків та оплату послуг помічниць у сім’ях, де матері мали серйозні проблеми зі здоров’ям. 

Після смерті Енн її донька Анна у 1907 році заснувала свято, яке світ відзначає уже понад 100 років – День матері. Цим днем Джарвіс хотіла вшанувати пам’ять про свою матір та її роботу. Історію Анни Джарвіс описує у своїй книзі доцентка історії Кетрін Лейн Антоліні із Західної Вірджинії. За її словами, сотні листів до державних установ та наполегливість Джарвіс дали свої плоди. Уже в 1914 році тодішній президент США Вудро Вільсон оголосив, що віднині друга неділя травня стає національним святом на честь усіх американських матерів. 

Джарвіс витратила десятиліття на популяризацію Дня матері, водночас захищаючи це свято від комерціалізації. 

“В Америці це свято і справді зробили дуже комерційним, – підкреслює професорка історії Марта Хом’як. – Для мене воно не пов’язане з речами, які є важливі на публічній арені. Це особистий день. І утворилося воно саме з особистої болі”. 

Указом президента від 1999 року в Україні щороку відзначають День матері в другу неділю травня 

123

Ініціаторами запровадження та відродження Дня матері в Україні були членкині “Союзу українок” з Галичини. У 30-х роках ХХ століття вони влаштовували концерти, конференції, фестивалі, де обговорювали роль материнства у світі, а також писали статті до українських та світових газет.

У 1939 році в СРСР скасували День матері. Українці понад пів століття боролися за відновлення свята в Україні.  

Старання “Союзу українок”, міжнародної організації “Жіноча громада”, Спілки жінок України повернули це свято в Україну на державному рівні у 1999 році. Травень обрали свідомо: в християнській вірі це місяць Пресвятої Богородиці, а католицька церква присвячує його Діві Марії.

Добірка ідеальних книг для наших мам до свята:

«Маленька паризька книгарня»

Маленька-паризька-книгарня.jpg

Захопливий і глибокий роман, у якому знайдеться місце для подорожей, кохання, книжок, вина і задушевного спілкування. 

У книжці є багато описів літератури і їжі, що створить затишну атмосферу відпочинку для вашої мами.

 

 

 

«Століття Якова»

Століття-Якова.jpgРоман, у якому вміщено сто років української історії і якому щиро хочеться співпереживати, адже на життєвому шляху головного героя усе виглядає реалістично та без перебільшень: від часів Пілсудського до наших днів. 

Кохання, втрати, спокуси, справжніх чоловіків — захопливе чтиво у весняні дні гарантовано!

 

 

Романи Мирослава Дочинця

У збірки «Лад» Мирослава Дочинця є усі шанси стати настільною книгою для вашої мами. В одній книжці — одразу три найбільш ціновані твори письменника: «Многії літа. Благії літа», «Вічник» та «Світован», які наповнені карпатською життєвою мудрістю і надихатимуть кожного разу, щойно розгортатимуться сторінки.

«Володарка Понтиди»

Володарка-Понтиди.jpgВисокі шанси підкорити мамине серце і водночас продемонструвати ваш витончений літературний смак має «Володарка Понтиди» Юрія Косача — роман, у якому події відбуваються у 1770-х роках. Головним дієвцем книжки є український козак-шляхтич, який крізь усю Європу женеться за «дамою серця», а на своєму шляху встигає взяти участь у феєричних маскарадах, втрапити у лабіринти королівських дворів та в’язничні келії.

 

 

«Природа всіх речей»

 

Ваша мама не один раз перечитала та передивилась «Їж, молись, кохай» …Природа-всіх-речей.jpg

«Природа всіх речей» — це ще одна книжка Елізабет Гілберт. Щира історія про неймовірну жінку Алму Віттекер з гострим допитливим розумом, котра цікавиться навколишнім світом, а також має невтомну жагу кохати та відкривати нові горизонти. Наукові експедиції, розбиті серця, прикрості та невтолені бажання — ця книжка точно закохає у себе!

 

«Завіт Марії»

Завіт-Марії.jpg

«Завіт Марії» — зворушлива книжка сучасного ірландського автора Колма Тойбіна, у якій розповідь ведеться від імені Діви Марії, матері, від якої забрали сина. Любов матері до дитини є дуже вразлива, але в цьому і полягає найвищий дар.

 

Коментарі закриті.