Година історичної пам’яті

28.01.2022 о 11:36 | Категорія: Новини

Крути_2022Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті. Ця подія має важливе значення для українського народу та української ідентичності. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.

зображення_viber_2022-01-27_18-00-27-437

зображення_viber_2022-01-27_18-00-27-745

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином).

Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. «…Народ, творячи з якоїсь події легенду, — а Крути, без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації — знає, що він робить. Народна мудрість і національний геній — це найвища земна справедливість: творячи свої легенди та міфи, цебто підносячи дану історичну подію до височини надісториччя, ніколи — щодо вибору тієї події — не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут», — так у 1941 році написав видатний український поет, колишній старшина армії УНР Є.Маланюк.

зображення_viber_2022-01-27_18-00-32-442

зображення_viber_2022-01-27_18-00-28-840

Минуло трохи більше ста років, а ми знову обороняємо власну незалежність ціною людських жертв. Тож, герої Крут стали взірцем захисника Батьківщини – як і «кіборги» в новітній історії України. Вага цієї маленької перемоги в історії нашої визвольної боротьби з московськими колонізаторами велика своєю юначою відданістю ідеалам державності, патріотизму, чистоти, воїнської жертовності та національної свідомості. Вона зрідні ідеалам і діям героїв Небесної Сотні, добровольців у сьогоднішній війні з новітніми московськими колонізаторами, тому вона ніколи не зітреться в нашій історичній пам’яті.

Кращий спосіб вшанувати подвиг звитяжців – це відновити в пам’яті обставини героїчного чину, обличчя учасників, реконструювати перебіг драматичних подій. Цьому була присвячена година історичної пам’яті «Крути – бій за майбутнє», яка зібрала в читальній залі студентів медичного коледжу, курсантів ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, представників старшого покоління ковельчан.

Літературно-музична композиція, складена з архівних фотографій і кінохроніки, пісень того часу, відтворила атмосферу доби української революції початку ХХ століття. Глядачів не залишила байдужими розповідь про гарячі молоді серця, про подальшу долю учасників бою під Крутами, присвячену боротьбі за українську незалежність, хвилюючі поетичні рядки у виконанні талановитих юних декламаторів – учасників зразкового художнього колективу драматичного гуртка «Дивослово» під керівництвом Руслани Чарнюк та студентів-другокурсників медичного коледжу.

Завершальним акордом заходу стала думка: вшановуючи героїзм і жертовність лицарів Крут, маємо бути гідними їх звитяги. Адже бій за майбутнє України триває. І тепер  від кожного з нас, нашої єдності та рішучості, залежить, чи здобудемо перемогу.

 

Коментарі закриті.