Війна, що змінила Рондо. Українська книга потрапила до сотні найкращих ілюстрованих видань року у США

08.12.2021 о 12:37 | Категорія: Новини

img854_4Американський журнал про книжки Kirkus Reviews вніс українське видання до списку найкращих ілюстрованих книжок року.

Книжка Війна, що змінила Рондо Романи Романишин й Андрія Лесіва творчої майстерні Аґрафка журнал вніс до сотні ілюстрованих англомовних книжок, що вийшли у США цього року, повідомляє сайт  Читомо.

Українською Війна, що змінила Рондо вийшла у Видавництві старого Лева 2015 року, відтоді її переклали кількома мовами (французькою, польською, італійською, китайською, словацькою), вона здобула низку престижних нагород, зокрема перемогла у конкурсі Bologna Ragazzi Award 2015 та потрапила до щорічного каталогу дитячої та юнацької літератури «Білі круки-2015» («White Ravens 2015»).

Книга Війна, що змінила Рондо розповідає історію міста Рондо, в якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головними персонажами є троє друзів – Данко, Зірка та Фабіян. У мирне місто одного дня приходить війна. Лихо завжди приходить зненацька, війни ніхто ніколи не знав і тим паче не чекав, проте вона прийшла і торкнулася кожного мешканця Рондо.

“Ми ніколи насправді не планували створювати ілюстровану книгу для дітей про війну, але реальність в нашій країні змінилася. Часто батьки не знають, як пояснити своїм дітям, що таке війна і чому вона прийшла до їхніх домівок. Ми вирішили створити ілюстровану книгу, яка може стати відправною точкою для такої щирої розмови між дітьми та їхніми батьками про те, що відбувається… Ми відчували, що повинні бути чесними і базувати історію на нашому власному досвіді“, – розповіла Романишин. 

8_02

 
“Ця книга не про війну в Україні; мова йде про війну як загальну хворобу в світі. Вона розповідає дітям, як важливо не боятися, бути сильними, залишитися разом зі своїми людьми, і зберігати надію”, – кажуть автори.
Це книга про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Проте, навіть коли війна закінчується, вона назавжди залишає по собі сліди.

Вихід американського видання у перекладі Оксани Лущевської під назвою How War Changed Rondo запланований на 14 грудня у дитячому видавництві Enchanted Lion Books.

How-war-changed-Rondo2

Kirkus Reviews − американський книжковий журнал, заснований у 1933 році Вірджинією Кіркус (1893–1980). Він виходить щомісяця першого та 15 числа. Протягом року у ньому рецензують близько 10 тисяч книжок. У 2014 році журнал заснував щорічну премію авторам художньої, молодіжної літератури та нонфікшну.

Зазначимо, це не перша рецензія Kirkus Reviews на американські видання книжок майстерні «Аґрафка»: у вересні минулого року журнал написав рецензію на «Голосно, тихо, пошепки» («Sound…Shhh…Bang…Pop…BOOM!»), а весною цього року − на «Я так бачу» («Sight glimmer, glow, spark, flash!»).

Додамо, у 2019 році створили мультфільм за мотивами книжки «Війна, що змінила Рондо».

Ще влітку у Kirkus Reviews вийшла рецензія на Війнy, що змінила Рондо. «У цій історії немає натяків на якісь культурні чи географічні ознаки, вона чітко підкреслює важливість кожної людини зробити свій внесок у боротьбі з темрявою. Мальовничий, ліричний текст реалістично зображує наслідки війни, а візуальне зіставлення барвистого, яскравого, уявного світу та його спустошених війною наслідків є суворим», − йдеться у рецензії.

Джерело

Коментарі закриті.