Букерівська премія оголосила переможця 2021 року

04.11.2021 о 11:54 | Категорія: Новини

Лауреатом Букерівської премії у 2021 році став південноафриканський письменник Деймон Галгут за  художній роман “Обіцянка”

Переможця оголосили під час офіційної церемонії 3 листопада, повідомляють на сайті премії. Деймон Галгут уже тричі був номінований на Букерівську премію та потрапляв до короткого списку премії у 2003 та 2010 роках. 

Загалом “Обіцянка” – це 9-й роман письменника, але перший за останніх 7 років. Він присвячений розкриттю проблеми апартеїду у ПАР. 

 

Автор розповідає, що  ідея твору виникла під час з розмови з другом, який єдиний вижив зі своєї сім’ї.  “Брутальна емоційна правда, потужна історія про розбиту сім’ю і вистраждану землю”, – схарактеризували роман на сайті премії.

Деймон Галгут  народився у 1963 році в Преторії, де відбуваються події його роману.  У дитинстві драматургу діагностували лімфому, а свій перший роман він написав у 17 років. Нині письменник працює над збіркою оповідань. 

Торік перемогу у премії здобув шотландський письменник Дуглас Стюарт за дебютний роман.

 Джерело

Довідка:

The_Man_Booker_Prize_2015_logo

Букерівська премія (офіційна назва премії — The Man Booker Prize) — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури.

Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

Міжнародна Букерівська премія (Man Booker International Prize) була заснована 2005 року та вручалася раз на два роки. Премія могла бути присуджена як англомовному письменнику, так і автору, чиї твори перекладені на англійську. 

За всю історію існування Букерівської премії п’ять її власників — Вільям ГолдінгНадін ГордімерВід’ядхар Сураджпрасад НайполДжон Кутзеє і Кадзуо Ісігуро — стали згодом лауреатами Нобелівської премії з літератури.

У 1999 році Джон Кутзеє став першим письменником, що зумів двічі завоювати премію Букер. Через два роки це досягнення повторив австралійський автор Пітер Керрі. Лідерство за кількістю попадання до короткого списку належить британській письменниці Айріс Мердок, її романи шість разів ставали фіналістами Букерівської премії.

 

Коментарі закриті.