Третій етап Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів-2021»

10.10.2021 о 16:10 | Категорія: Новини

Претенденти на перемогу Книжкова премія “Еспресо. Вибір читачів” уже в бібліотеці:

приходьте обирати кращого! 😊📚

195542_tytul_960x380_0Стартував третій етап Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів-2021», за умовами якого переможця обиратимуть читачі бібліотек України. Наша бібліотека знову долучилася до цікавого процесу визначення кращої книжечки. Як бачите, ми вже читаємо і вас запрошуємо!
 Трійка фіналістів книжкової премії “Еспресо.Вибір читачів 2021” у Номінації “Література для дорослих” за підсумками таємного голосування експертів наступна: 

“20+1, або Земля мертвих”  Павло Вольвач (видавництво “Видавництво Старого Лева”)
 
“20+1 або Земля мертвих” — книжка в жанрі кросовер, в якій Павло Вольвач використовує класичні засоби мемуаристики не лише задля створення галереї знакових портретів доби, а й задля вибудови власної біографії як плетива “перехресних стежок” з усіма тими діаметрально різними людьми.
Поруч із класиками української літератури тут присусідилися люди-тіні родом із люмпен-криміналізованих запорізьких “посьолків”, в одній компанії опинилися музикант із солідним тюремно-героїновим стажем, “запоребрикові” контркультурні діячі, призабуті вітчизняні політв’язні, й ця неоднорідність прозових рисунків Вольвача дозволить читачеві пробратися до кухонь абсолютних геніїв та істинної нечисті, почути мертвих — побачити живих. 

199481_Zhadan_Psalom_avia_3000x2025_0Поетична збірка “Псалом авіації”  Сергій Жадан (видавництво “Meridian Czernowitz”)
 
Ці вірші написані впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос. 
У художньому оформленні та на обкладинці використано фото Марисі М’яновської. 

“Радіо Ніч”  Юрій Андрухович (видавництво “Meridian Czernowitz”)
 199484_Andruhovych_radio_nich_1500x1071_0 
Як і в “реальній дійсності”, ще одна революція зазнала поразки. Можливо, тому, що втратила свого загадкового лідера. Йосип Ротський (не плутати ні з Йосіфом Бродським, ні з Йозефом Ротом), музичний герой барикад, змушений хоч кудись утікати, приміряючи на себе долю багатьох інших Йосипів. Його переслідують, і режимні спецслужби – це лише пів біди. Є ще недоречна любов, з якою не звладати, і банківська таємниця, з якою не впоратися. В’язничний досвід і мимовільно успішний теракт. А також розум і забуття, сміх і темрява, холод і пекло, іронія і щем. Останній сховок, звідки дозволено вести нічний етер. Чи справді останній?..

“Радіо Ніч” – найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір Юрія Андруховича. Простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя. 

Також  будемо обирати переможця серед трьох книг у номінації «Література для підлітків»:

«Мандрівний цирк сріблястої пані», Наталія Довгопол (видавництво «VIVAT»),

«Вітрова гора», Анна Багряна (видавництво «Наш Формат»),

 «Заклятий меч, або Голос крові», Володимир Аренєв (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).

244328879_4735081859836322_2936265709868701265_n

Приходьте читати і обирати!

 

 

Коментарі закриті.