На останньому рубежі

19.08.2021 о 18:07 | Категорія: Новини

Сьогодні читацька спільнота Ковельщини вітала цікавого гостя – дослідника-краєзнавця Сергія Уса, який прибув до нас із старовинного мальовничого села Стобихва, що на Камінь-Каширщині. 

Так сталося, так захотіла, мабуть, доля, – що пан Сергій захопився краєзнавством. Відтак знайшов дорогу до архівів  СБУ і вирішив їх оприлюднювати для широкого загалу.

IMG_20210819_150321 IMG_20210819_152341

Уродженець легендарного Берестечка, вочевидь, з генами вспадкував він інтерес до історії, завзяття й наснагу відкривати те, що поховане під товщею часу. Добуті матеріали, що десятиліттями надійно охороняла заборона «цілком таємно», дослідник опублікував у своїй першій книзі «Радянсько-польська війна 1939 року на Волинському Поліссі».

Нині, опрацьовуючи тему протистояння ОУН-УПА та радянської влади, її каральних органів, за скупими рядками зведень, звітів, донесень органів спецслужб, він бачить і відкриває сучасникам трагічну картину тих літ, коли червона імперія, жорстоко придушивши опір непокірних, стероризувавши населення силою і страхом, упокорила українців так, що і нащадки героїв забули, «хто ми? чиї сини? яких батьків?» Сили були нерівні: молоді, чисті, гарячі серця, які стали на захист своєї землі, були знищені грубою, брутальною, підступною, підлою ординською навалою. Але все потаємне свого часу стає явним, являючи світові героїв та антигероїв. Наш гість – один із невтомних ентузіастів, які оприлюднюють правду, стільки років приховану від народу.

IMG_20210819_150337 IMG_20210819_151227

 До суспільства, яке помалу стало забувати жахіття ХХ століття, мов із темної печери  виходять привиди минулого – ми дізнаємося про злочини проти  людини і нації, скоєні комуністичним режимом багато десятиліть тому. Але терміну давності не існує.

Автором зібрано багато матеріалів, які проливають світло на діяльність ОУН, УПА, висвітлюють трагічні сторінки репресій та провокацій КГБ-МГБ. Всі вони увійшли в книгу-документ «Хроніка Волинського Полісся. Події 1944-1954 років». Документи, які публікуються в книзі, – це зведення про операції з ліквідації бойових загонів УПА та їх командирів. Тут – доповідні записки і рапорти про арешти, розстріли, допити і зради. Два роки тому п. Сергій представив нам перший том, сьогодні – другий, у планах – декілька наступних.

На нашій зустрічі був присутній безпосередній учасник тих подій, Іван Шевко, один із нескорених, які віддали свою юність боротьбі за Україну, а решту свого життя каралися в радянських концтаборах, терпіли знущання й неправедний осуд та залишилися незламними, нескореними і вірними юнацьким ідеалам.

IMG_20210819_164246 IMG_20210819_164401

Коментарі закриті.