Куратором 28 BookForum стане Юрко Прохасько

29.07.2021 о 10:50 | Категорія: Новини

“Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними” – саме таку фокусну тему обрав 28 BookForum.

Куратором фокусної теми стане відомий український перекладач та літературознавець Юрко Прохасько.

main

Юрко Прохасько український літературознавець-германіст, перекладач, публіцист, есеїст, психоаналітик. Перекладає з німецької та ідишу. Друкується в часописах «Критика», «Ї», «Tygodnik Powszechny», «Die Zeit», «Kafka», «La Repubblica», «Falter».

DSC_4820

Цього року Львівський міжнародний BookForum очікує гостей з усієї  України, а також з ЄС, США, Південної Америки та Африки. Планується понад 100 подій, панельних дискусій і традиційна Ніч Поезії та музики non-stop.

2021 року святкуємо 30-ти ліття незалежності, 30-ти ліття вільного культурного та літературного ринку. Зміна поколінь, нові зовнішні та внутрішні межі, їх розширення та звуження, зміни, які формують людину та впливають на власний голос, відповідальність за свій вплив – це неповний перелік питань, які піднімає цього року 28 BookForum. 

У межах 28 Львівського міжнародного BookForum буде створено безпечний простір для обговорення питань, чи може вважатися наша держава «дорослою» після 30-ти річчя проголошення Незалежності. Чи піддається вона контролю громадян і громадянського суспільства, чи сама встановлює для них правила? Як змінилися ми усі за ці 30-ть років? І як культура та література, звільнившись від тоталітарної цензури, впливає на формування сталого оновлення нашої держави як інституту і стає (чи не стає) її «дорослим» голосом.

Адже, як підкреслює куратор фокусної теми Юрко Прохасько, під час дорослішання втрата ілюзій йде поряд з творенням утопій, а зміна поколінь набуває відчутності й сенсу. Переоцінки зазнають виміри «свого», «власного», «свого, рідного» і«своєрідного» – і «чужого», бажаного й небажаного, прийнятного і неприйнятного, припустимого й неприпустимого, сподіваного й несподіваного.

“Як Творіння було здійснене за 6 днів, так і «Гру в дорослішання» метафорично можна подати в 6-ти рубриках, у 6-ти репліках. Ключовим поняттям, центральним атрибутом в кожній є категорія «свого». «Свій» – не обов’язково тотожний власному. Бо не все може бути і стати власністю. Але у «своєму» маніфестує себе потреба присвоєння, засвоєння, наближення. Облаштування свого неповторного життя, свого світу”, – підкреслює куратор фокусної теми фестивалю Юрко Прохасько. 

index

Торік, через пандемію коронавірусу, BookForum пройшов онлайн. Події переглянуло понад 285 тисяч осіб. Усі дискусії 2020-го року доступні онлайн – на сайті.

Цього року BookForum вперше за всю історію відбудеться у гібридному форматі: онлайн та офлайн. Повну програму, теми дискусій, кураторів та зірок фестивалю буде оголошено додатково та розміщено на сайті bookforum.ua і у соцмережах. 

Готуйтеся до інтелектуальних розмов та книжкових новинок!

28 BookForum відбудеться 15-19 вересня 2021 року у Львові за підтримки Українського культурного фонду.

Коментарі закриті.