17 липня – 150 років від дня народження Філарета Колесси

15.07.2021 о 12:20 | Категорія: Новини

  Філарет Михайлович Колесса (17 липня 1871, село Татарське, тепер село Піщани Стрийського району Львівської області — 3 березня 1947, місто Львів) — український етнограф, фольклорист, композитор, музикознавець і літературознавець.

Filaret_Kolessa

Дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1909), ВУАН (з 1929). р. Депутат Верховної Ради УРСР 2-го скликання. Засновник українського етнографічного музикознавства.

Викладав у гімназіях Львова, Стрия, Самбора. В різні часи працював з І. Франком, М. Лисенком, Лесею Українкою. В 1918 році захистив дисертацію у Віденському університеті та отримав вчений ступінь доктора філології. Досліджував ритміку українських народних пісень, народні пісні Галичини, Волині, Лемківщини.

Академік Філарет Михайлович Колесса — вчений зі світовим ім’ям, багатогранна і плідна діяльність стала видатним внеском до розвитку української фольклористики і літературознавства. 

У 1938 році Ф. Колесса видає унікальну книжку «Українська усна словесність», яка містила 643 сторінки у «кишеньковому» форматі. Про призначення цього видання не було сказано нічого, але можемо зі впевненістю сказати, що це був перший підручник з фольклору як для навчальних закладів, так і для самонавчання. За жанром —це хрестоматія усно-поетичних текстів і систематичний нарис курсу фольклору як дисципліни.

Більше про митця розповість віртуальний журнал «Філарет Колесса – український маестро» (натисніть на стрілку в центрі для перегляду):

 

Коментарі закриті.