Книги у подарунок

21.05.2021 о 16:37 | Категорія: Новини

КЗ «Публічна бібліотека» Ковельської міської ради вже вдруге отримує подарунок від нашої землячки Іроїди Винницької, громадської та освітньої діячки з Канади – частину її бібліотеки, книги про Україну, видані в різних куточках світу, куди доля закинула українців.

Іроїда Лебідь-Винницька та Вахтанг Кіпіані

Іроїда Лебідь-Винницька народилася в с. Мацеїв (тепер – Луків), біля Ковеля, 1933 р. Її батько, Михайло Лебідь, січовий стрілець, в роки війни допомагав УПА. У 1943, рятуючись від переслідування, її родина назавжди залишила Україну. Пані Іроїда ціле життя працює задля неї як громадський діяч, архівіст, педагог, провідний член Пласту. Заснувала 1986 року і провадить професійно на добровільній базі унікальний Архів в Українсько-Канадському Дослідчо-Документаційному Центрі в Торонто. Особливу увагу присвячує записам живої історії – інтерв’ю зі свідками вагомих подій 20-го століття. Її збірка складає понад 2,000 годин звуко і аудіозаписів інтерв’ю, які є унікальною документацією української живої історії в світі. Cпівпрацює з Інститутом Історичних Досліджень Львівського Університету від 1989, де започатковано першу в Україні лабораторію Живої історії. Довголітня голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради (СКВОР) при СКУ. Засновниця Рідної Школи і Курсів українознавства в Кіченер Онтаріо і їх директорка на протязі 12 років.

Книги з бібліотеки п. Іроїди позначені екслібрисами родини Винницьких та посвятами, якими вона увічнила пам’ять своїх батьків, активних учасників громадського життя українців Канади.

2  3

 

Окремі видання цікаві ще й тим, що містять дарчі написи та автографи знакових для України письменників діаспори.

4

 

З повним списком отриманої літератури можна ознайомитись натиснувши ТУТ 

Коментарі закриті.