Бібліотечний світ Любові Хавкіної

23.04.2021 о 10:19 | Категорія: Новини

Хавкіна_Любов_Борисівна24 квітня – 150 років з дня народження (1871р.) Хавкіної Л.Б., видатного українського бібліотекознавця й бібліографа, творця алфавітного каталогу для масових бібліотек, доктора педагогічних наук.

Любов Борисівна Хавкіна народилася 1871 року в місті Харкові в сім’ї медиків. В Україні почалася професійна діяльність Л. Б. Хавкіної, відбулося її становлення як майбутнього видатного теоретика бібліотекознавства та бібліотечної справи. Адже розпочала вона свою професійну діяльність в Харківській громадській бібліотеці у 1890 р.

Вона активно вивчала досвід зарубіжних країн, творчо його осмислювала. Відвідувала Західну Європу, США, Канаду та інші країни. Любов Борисівна помічала багато особливостей та відмінностей в організації бібліотек, підготовці кадрів, керівництві мережею від Росії. Знання іноземних мов давало їй змогу ознайомитися в оригіналах з роботами про бібліотечну справу західних країн. Хавкіна прагнула донести до бібліотечної громадськості своєї країни зарубіжний досвід.

Спадщина Л. Б. Хавкіної — понад 500 публікацій: книги, статті, доповіді, у тому числі іноземними мовами, рецензії та огляди, статті з музики і літератури, переклади наукових праць, художніх творів, передмов тощо, талановиті обробки оповідань для дітей.

Здійснювала переклади наукової, художньої та дитячої літератури з англійської, іспанської, італійської, німецької, французької, шведської мов на російську.

Серед робіт:

  • «Бібліотеки, їх організація та техніка», 1904 
  • «Керівництво для невеликих бібліотек», 1911 — на довгі роки стає головним підручником при підготовці для бібліотек загальноосвітнього профілю
  • Працювала над перекладом казкової повісті, написаної Сельмою Лагерлеф. В Пітербурзі у 1912 році надрукована вперше в перекладі зі шведської «Чудесное приключение мальчика по Швеции» переклад та передмова Л. Б. Хавкіна
  • «Тризначні авторські таблиці Каттера», 1931
  • «Індія»
  • «М. О. Некрасов, його життя і твори»
  • «Розповіді про Японію»
  • «Сервантес»
  • «Як люди навчились писати та друкувати книги».

Вшанування пам’яті

Меморіальну дошку заслуженому діячеві науки Любові Хавкіній відкрили 24 жовтня 2013 року на фасаді будівлі Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.

З 2009 року проводиться регіональний науковий конкурс імені Л. Б. Хавкіної, спрямований на професійний розвиток молодих науковців інформаційної, бібліотечноїархівної справи, музеєзнавцівкультурологівдокументознавців віком до 35 років. Переможці нагороджуються у номінаціях «Наукові праці» та «Інноваційні проекти».

Коментарі закриті.