Свято книги

22.04.2021 о 10:28 | Категорія: Новини

1

23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права. У квітні 1995 року Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала це свято, і починаючи з 1996 року 190 країн світу відзначають його щорічно. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народилися або померли саме цього дня. Вважається, що книга – це найефективніший інструмент для передачі інформації. У Каталонії (Іспанія) уже понад 80 років існує традиція у цей день дарувати троянди і книги тим, кого любиш. Також стало традицією обирати місто, яке буде столицею книги. Цього року це Тбілісі.

Про важливість книг та читання є багато афоризмів:

  • «Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев`яніння» Т. Шевченко
  • «Вчасно прочитана книга – величезна удача. Вона здатна змінити життя, як не змінить її кращий друг або наставник» П. Павленко
  • «Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити» Дідро
  • «Людина з гарною книгою в руках ніколи не може бути самотньою» К. Гольдоні
  • «Читання книги – це ніби розмова з найкращими людьми минулих століть» Р. Декарт
  • «У моїх дітей, звичайно буде комп`ютер. Але спочатку вони отримають книги» Б. Гейтс

0100ffep-7d82-300x168Цікаві факти про книгу:

  • Найменшою у світі вважається книга нашого земляка Миколи Сядристого, яка є в тричі менша за насінину маку, а гортати її можна лише кінчиком загостреної волосинки.
  • З 2004 року найбільшою книгою у світі вважається «Найбільша книга для малят», висота якої 6 метрів, ширина 3 метри, а вага – 492 кг.
  • Найдовше речення у світі було написано Віктором Гюго у романі «Знедолені», що складається з 823 слів.

ЦРБ_ Emblema2 copyВ нашому регіоні популяризує книгу та читання Публічна бібліотека Ковеля. Тут проводять презентації нових видань та зустрічі з письменниками. Книжковий фонд бібліотеки багатий та розмаїтий. Це – класика та твори сучасних авторів, серед яких популярні сьогодні: Л. Костенко, О. Забужко,  С. Жадан, А. Кокотюха, Ю. Андрухович, В. Шкляр, М. Кідрук, Дж. Мойєс,  Е. Гілберт… Крім художньої літератури є безліч цікавих книг з психології, філософії, історії мистецтва та інших галузей знань. Багато шанувальників книгозбірні дарують свої книжкові колекції, зокрема ковельчани та наші земляки, представники української діаспори з різних країн світу.

Ковельська Публічна бібліотека  вітає всіх шанувальників книг та запрошує до себе!

Студентка Володимир-Волинського педагогічного

фахового коледжу ім. А.Ю. Кримського

Шайнюк Дарія

Коментарі закриті.