Українському прозаїку Андрію Куркову – 60

22.04.2021 о 17:51 | Категорія: Некатегоризовано

a08b2c1eeafa5d9123 квітня – 60 років від дня народження Андрія Юрійовича Куркова (1961), українського прозаїка, президента українського ПЕН  

 

 

Народився 23 квітня 1961 року в с. Будогощі Ленінградської області (Росія). Письменник, журналіст, кіносценарист. З раннього дитинства живе у Києві. 1983 року закінчив Київський державний педагогічний інститут іноземних мов. З 1985 по 1987 служив охоронцем в Одеській виправній колонії № 51.

Закінчив Школу перекладачів японської мови. Працював редактором видавництва “Дніпро”, сценаристом на кіностудії О. Довженка, викладав у Белл Колледжі (Кембридж, Англія). З 1988 року член англійського ПЕН. Член Спілки кінематографістів України (з 1993) та Національної спілки письменників (з 1994). 1998 року став член Європейської кіноакадемії. З 1998 — постійний член журі премії Європейської кіноакадемії “Фелікс”. У 2011 входить до складу журі літературного конкурсу “Юне слово”.

0-02-05-b842410888f1015ee245b7ef1715d1c078cf80768a2adb21f19944042fe24319_9df8c320Писати почав ще в старших класах. Нині він є автором 13 романів та 5 книжок для дітей. За його сценаріями поставлено понад 20 художніх і документальних фільмів. Курков — єдиний письменник країн пострадянського простору, чиї книжки потрапили в топ-десятку європейських бестселерів. Його найпопулярніший роман “Пікнік на льоду” було продано в Україні накладом 150 тисяч примірників — більше, ніж будь-яку іншу книжку будь-якого іншого сучасного українського письменника. Книги Куркова перекладені 36 мовами.

Оповідання “Последнее приземление. Краткая история одного внутреннего органа” нагадує історію із безслідним зникненням у 1994 році керівника секретаріату Народного Руху України Михайла Бойчишина, ідея якого щодо диверсифікації постачання енергоносіїв в Україну із використанням постачання нафти до нафтопроводу “Одеса-Броди” викликала озлобленість тих, хто отримував багатомільйонні прибутки від того, що Україна не була енергетично незалежною.

На початку 2005 року Андрій Курков став персоною нон-грата в Росії. На теренах РФ припинено поширення його книг, зв’язок з його російським видавництвом “Петербургский писатель” розірвано. Однією з можливих причин такого явища Андрій Курков називає свої виступи у пресі під час помаранчевої революції, у яких він давав негативні оцінки щодо офіційної політики Росії та її втручання у хід українських виборів 2004 року.

У 2012 році нагороджений відзнакою «Золотий письменник України».

Читайте книги Андрія Куркова

Бібліограф рекомендує:

476b00bba3204afe8350411d8a68c671Курков, А. Бікфордів світ / Андрій Курков. – Київ: ДОВЖЕНКО БУКС, 2019. – 378 с.

Це дуже серйозна та дуже сумна казка, сюжет якої складно переказати. Головні її теми – пам’ять про дитинство, розчарування у реальному світі, побоювання будь-яких змін, відсутність бажань, комплекс провини і безсилля перед життям. Роман жорсткий, абсурдний, проте цілком логічний. Ми всі прив’язані до бікфордового шнура в цілому вибуховому світі й тягнемо його за собою все життя.

Курков, А. Війна / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2019. – 640 с.img232_3_31

До цієї книжки увійшли твори Андрія Куркова, які пов’язані однією темою — війною.  «Щоденник Майдану та війни» — особистий щоденник автора, фіксоване відображення життя у Києві та країні, доповнений записами про перипетії на сході України, в Криму, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас останні роки.

  cover_101_294А у романі «Сірі бджоли» розповідається про життя пенсіонера сорока дев’яти років Сергій Сергійовича, який живе у селі Мала Староградівка, що знаходиться у так званій сірій зоні.

Головна його турбота — як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни…

 

Курковgra-u-vidrizanyj-palets-701886.800x800, А. Гра у відрізаний палець / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2019. – 537 с.

 1997 рік… У Києві на даху будівлі СБУ знайдено труп. Установити особу загиблого виявилося нескладно: це відставний генерал, радник президента з питань оборони Броницький. Але ось що цікаво: у трупа чомусь відрізаний великий палець на правій руці…

 Розслідувати цю незвичайну справу доручено молодому лейтенанту міліції Віктору Слуцькому. У ході слідства доля зіштовхує його з Ніком Ценським — колишнім військовим перекладачем. З часом вони починають розуміти, що втягнуті в таємну і жорстоку гру спецслужб України та Росії, які вийшли на слід величезних грошей колишнього КДБ.

 Не раз піддаючи своє життя смертельній небезпеці, Віктор і Нік не відразу усвідомлюють, що вони всього лише пішаки в цій грі…  

lvivska-gastrol-dzhymi-hendriksa-506480.800x800Курков, А.  Львівська гастроль Джимі Хендрікса: роман / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2013. – 383 с.

«У житті найцікавіше — це життя», — сказав одного разу Андрій Курков, звертаючись до своїх читачів. І його новий роман «Львівська гастроль Джимі Хендрікса», де переплітаються дійсність і вигадка, де немає межі між реальністю і сюрреалізмом, яскраве тому підтвердження. Над сухопутним Львовом літають чайки, і в місті часом пахне морем. Колишні хіпі в компанії з екс-капітаном КДБ збираються на Личаківському цвинтарі біля могили… американського рок-співака і гітариста Джимі Хендрікса. А по стародавніх вулицях міста носиться ночами старенька іномарка з людьми, жадаючими вилікуватися… До нового видання увійшли фотографії автора, головних героїв, а також вулиць і будинків Львова, де відбувалися основні події роману

108035a1a3f92edddead193e93c18bc4Курков, А. Остання любов президента: роман / Андрій Курков. – Харків: Бібколектор, 2018. – 570 с.

«Остання любов президента» — майже детективна історія, яка сталася з людиною, що прийшла на вершину влади і заплатила за це своїм серцем у прямому та переносному сенсі. У президента чуже серце, більш того, це серце можна зупинити в будь-яку хвилину. Хто за цим стоїть і кому це вигідно? Що може врятувати президента і повернути йому здатність відчувати і любити?…

Курков, А. Пікнік на льоду / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2017. – 251 с.img202_77

Головний герой роману «Пікнік на льоду» — журналіст Віктор Золотарьов — отримує незвичайне завдання від однієї провідної газети: писати некрологи про відомих впливових людей, які… поки ще живі.

Поступово він розуміє, що став учасником серйозної гри якихось тіньових структур, вийти з якої живим практично неможливо…

 

cover_101_115Курков, А. Приятель небіжчика: романи/Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2018. – 234 с.

 До книги ввійшли два гостросюжетних романи Андрія Куркова. У першому – «Приятель небіжчика» – головний герой шукає найманого вбивцю, щоб замовити… власне вбивство. Здавалося б, все передбачено. Та наслідки його рішення виявилися драматичними і несподіваними (а інакше у Куркова й не буває). Другий роман – «Не приведи мене в Кенгаракс» – містичний трилер. Його герой, студент, наймається супроводжувати таємничий вантаж, за яким починається справжнє полювання… Про те, як все відбувалося і що було далі – ви дізнаєтеся з книги…

cover_101_294Курков, А. Сірі бджоли: роман / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2018. – 300 с.

…У селі Мала Староградівка, яке знаходиться в так званій сірій зоні, залишилися жити лише двоє – пенсіонер сорока дев’яти років Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка. І вони, маючи абсолютно протилежні погляди на життя, змушені миритися, хоча до одного заходять в гості українські військові, а до іншого – сепаратисти. Головна турбота Сергійовича – як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл – всі шість вуликів. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни. Зібравшись у дорогу, бджоляр і сам поки не уявляє, які випробування чекають на нього і на його бджіл. Після не зовсім вдалої зупинки біля Запоріжжя він вирішує їхати з бджолами до Криму, до татарина, з яким познайомився понад двадцять років тому на з’їзді бджолярів. Він навіть уявити собі не може, що літо, проведене в Криму, навчить його не довіряти не тільки людям, а й власним бджолам.

shengenska-istoriya-708678.800x800Шенгенська історія / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2017. – 715 с., іл.  

21 грудня 2007 року, опівночі Литва приєдналася до Шенгенського простору. Цієї ночі три молоді пари, що подружилися на рок-фестивалі, зібралися на хуторі Піенагаліс, щоб відзначити «Шенгенську ніч» і поділитися один з одним планами на майбутнє. Інгрида і Клаудіюс говорили про свій переїзд до Лондона, Андрюс і Барбора збиралися до Парижа, а Рената і Вітас – до Італії. Вони не знали й навіть припустити не могли, чим їм доведеться там займатися. Вони довіряли Європі й були впевнені, що вона їх не підведе. Вони були молодими та самовпевненими.
І поки вони сиділи за столом в очікуванні «шенгенської півночі», далеко від Піенагаліса до шлагбаума, який перекривав дорогу на литовсько-польському кордоні, підійшов старий із дерев’яною ногою, який знав Європу як свої п’ять пальців. Він дочекався півночі і, щойно прикордонники підняли назавжди смугастий шлагбаум, став першим литовцем, який перейшов кордон без пред’явлення паспорта. На нього також чекала далека дорога, а в схованці його дерев’яної ноги вирушили в подорож разом зі своїм власником шість його паспортів. І всі на одне ім’я – Кукутіс.

img365_1_39Курков, А. Щоденник майдану / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2015. – 256 с.

Восени 2013 року Андрій Курков готував збірку есе про Україну для австрійського видавництва. Однак 21 листопада він зрозумів, що закінчити її він не зможе. Замість збірки есе для європейського читача була написана ця книга. У ній докладно, по днях автор описував, що відбувалося в Україні з самого початку Євромайдану. Це особистий щоденник письменника, що розповідає про життя в Києві і в країні під час Євромайдану, під час окупації Криму і після цих подій.

Коментарі закриті.