21 березня – Всесвітній день поезії

21.03.2021 о 11:22 | Категорія: Новини
Поезія так відрізняється від прози,
як танець від прогулянки пішки»
Джон Вейн
 
Березень багатий на визначні події для книголюбів і всіх, хто щодня опановує мистецтво слова. Відзначили День письменника, час святкувати день, який  складно уявити більш доречним в іншу пору року. Ну бо коли, як не весною, відзначати День поезії – свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити невисловлюване.
 
Щорічно 21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. Віддавна саме поезія найпершою реагувала на всі події, які змінювали хід історії і життя людини.  Саме вірші в усі війни першими линули з фронту. І лише потім усе це підхоплювала проза.
 

 Пропонуємо вам кілька ідей,

як поетично провести День поезії:

 
1. Погадати на поетичній збірці
Просто візьміть з полиці улюблену збірку поезії, загадайте номер сторінки і рядка – і, може, саме ці слова дадуть вам якусь підказку, наштовхнуть на правильне рішення чи просто надихнуть провести вечір із поезією цього автора. 
 
2. Взяти в бібліотеці книгу поезії.  Відділ абонементу  нашої книгозбірні представляє тематичну розкладку книг “Поезія –  це діамант величиною в слово”, де знайдете читання для душі.
 
до 21.03
 
 Читання поезії – це завжди читання самого себе, занурення у свої глибини, співвіднесення з ліричним героєм – і, як бонус, можливість віднайти відповіді на питання, що давно хвилюють. Вчені стверджують, що читання поезії є таким собі нейрофізіологічним тренуванням для мозку, однак лише в тому випадку, якщо йдеться про складні поетичні твори з незвичними виражальними засобами чи складними синтаксичними конструкціями. Поезія лікує, надихає, розчулює, смішить. Вона не вимагає від вас багато уваги й часу – але якщо ви все ж знайдете для неї трохи місця у своєму житті – вона вам неодмінно віддячить.
 
3. Вивчити вірш
 Не лякайтеся. Можливо, у вас і залишилася шкільна травма від регулярного декламування біля дошки нудних віршів про степи-лани-солов’їв. Та ось вам дві вагомі причини зробити вивчення віршів регулярною вправою:
по-перше, вірші тренують пам’ять: влаштуйте собі такий челендж – один вірш на тиждень. Обирайте улюблену поезію, що знову і знову відкликається у вашому серці, і рядок за рядком завчайте напам’ять, а потім декламуйте рідним, друзям чи просто собі перед дзеркалом або під час пробіжки. Щоб вивчити вірш, насправді достатньо півгодини. І навіть у найзаклопотаніших людей тут не знайдеться відмовки, адже можна вчити дорогою на роботу чи навчання. Ви й не помітите, як покращиться ваша пам’ять, і вже за кілька місяців зможете з легкістю запам’ятовувати й відтворювати складну інформацію;
по-друге, якісна поезія талановитих авторів збагачує словниковий запас і допомагає висловити, здавалось би, невисловлюване;
по-третє, вам завжди буде, чим здивувати співрозмовника чи кохану людину. Продекламуйте їм вірш, який найкраще передає ваші відчуття – і, можливо, почуєте у відповідь саме ті довгоочікувані слова! 
 
4. Написати власний вірш
 А чому б і ні? Як і вивчення віршів напам’ять, складання поетичних творів також неабияк тренує ваші інтелектуальні здібності. Ну й що, що ви ніколи не писали віршів? Може, сьогодні от саме той день, щоб спробувати. Вважайте це знаком. А ще творчість – це завжди найдешевші й найефективніші ліки. Вкладіть у вірш усе, що давно турбує, і просто відпустіть його. Або зізнайтеся з його допомогою у своїх почуттях…
 
5.Влаштувати поетичні читання
 Це може бути читання у тісному родинному колі або поетичні відеоканали. Радимо завітати на канал «Ukrainian Poetry Portal» і послухати вірші сучасних поетів та класиків української літератури в новому й дуже чуттєвому виконані. Послухайте зараз вірш Ліни Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать» у дуже зворушливому прочитанні Ольги Луценко.
  

 
6. Привітати друга-поета
Цілком можливо, серед вашого оточення є люди, для яких цей день не просто нагода вивести поетичне мистецтво з-під тіні прозових творів. Привітайте своїх знайомих, які пишуть вірші, особливо якщо вони лише починають випробовувати свої сили у цій справі.
 
Сьогодні ми теж вітаємо поетів Ковельщини з Днем поезії!
 
Дивіться на світ творчо і творіть самі!  Нехай ваші фрази грають розмаїттям барв, хвилюють свідомість, проникають в серце! Поезія робить наше життя яскравішим, більш насиченим, красивим і досконалим!
 
Бажаємо вам частіше бути натхненними і творити прекрасне, писати душевні рядки і робити наш світ добрішим! Нехай ваш талант б’є феєричним фонтаном! Нехай вашим можливостям не буде меж! Не чекайте дива, творіть чудеса самі! Творчих вам польотів і фантастичних проривів свідомості!

Коментарі закриті.