Переможці премії Книга року BBC-2020

16.12.2020 о 19:20 | Категорія: Новини

BBC News Україна оголосила переможців премії Книга року BBC-2020, яку проводять у партнерстві з Культурною програмою ЄБРР.

Цього року через пандемію коронавірусу церемонія нагородження вперше відбулася онлайн.

_115981885_winners976jpg

Книгою року BBC – 2020 став роман Сергія Сергійовича Saigon “Юпак”.

_115071845_adult_saigon “Юпак” – це книжка, від якої кидатиме в жар мовних пуристів і академічних письменників. Нею захоплюватимуться. Її розноситимуть вщент. Але саме так вона і стане популярною. Бо до неї не буде байдужих.Авторська мова не “літературна” і не “академічна”. Вона якраз “людська”, в тому сенсі, що це суржик. Справжнісінький суржик, який здається в цій історії єдиним можливим способом переказати все, що діється на сторінках. А діється там суцільна гоголівщина, тільки в наш час, коли Вій ходить сорочинським ярмарком і вимагає страшної помсти.

Це одночасно і детектив, і любовний роман, і містична повість, і соціальна замальовка з життя українського села на зламі тисячоліть.

Виходить добротна українська чортівня, приправлена справжнім суржиком.А справжній суржик, як відомо, так само складно зімітувати, як і справжню вимову випускників британських приватних шкіл. Вони або є в людини, або нема чого й пробувати їх відтворити.

Тому що “Юпак” – це наше з вами життя, яке впізнаване своєю натуральністю. Але за цим натуралізмом і простотою приховані такі демони, яких, може, ліпше не ворушити. Бо тоді виринають різні трактування тексту.Наприклад, що свій початок ця історія бере ще в часи СРСР, а закінчується на україно-російській війні. І це ще питання, чи закінчується…

Ага, і ще одне. “Юпак” – це сленгова назва мотоцикла “Юпітер”. Але для задоволення від тексту це знання не є обов’язковим.

 Премію у номінації Книга року ВВС – Есеїстика – 2020 здобула збірка есеїв Оксани Забужко “Планета Полин”.

_115701243_essays_zabuzhkoДо цієї збірки увійшли 14 есеїв про важливих для неї, а тому і для нас, явища і людей. Катерина Білокур, Соломія Павличко, Юрій Шевельов, Юрко Покальчук, її дід, Голодомор, Чорнобиль.

Це такі собі багатовимірні портрети, із яких вони не просто дивляться, а промовляють до нас, а ми їх відчуваємо поруч як живих.Образи, які виринають у текстах Оксани Забужко, впинаються у свідомість.

Як от чорнобильський “сніг” серед квітучої весни і її біле пальто. Або зустріч з Йосипом Бродським десь у нью-йоркській курилці. Відчуття, ніби ти теж там і це все підслуховуєш і підглядаєш, навіть чуєш запах диму із поетової цигарки і бачиш його “очі сумного собаки”.

Тексти Забужко огортають тебе і стають рідними. Хочеться тримати цю книжку завжди поруч зі собою, щоб у потрібну мить брати з неї силу і йти далі.

 

 

 У номінації Дитяча книга року BBC – 2020 перемогла “Мед і Паштет – фантастичні вітрогони” Уляни Чуби.

_115698001_children_chubaКнига відсилає читача до багатьох класичних творів дитячої літератури. Від однієї пригоди до іншої героїв носить вітер подорожей, як Мері Попінс – вітер змін. Герої зустрічають на своєму шляху серйозні, дорослі проблеми: корупцію, забруднення довкілля, військову окупацію, як Гекльберрі Фінн зустрічав рабство і насильство (хоч Марк Твен писав той роман все-таки не для дітей). Я вже згадувала про сучасну класику – фільм Рататуй, де також багато гумору для дорослих.

Коментарі закриті.