«Життя – служіння»

25.11.2020 о 16:15 | Категорія: Новини

Z2Q1574845180BmUДень 25 листопада в календарі України відмічений 210-ю річницею від дня народження Миколи Пирогова – геніального військового лікаря, що особисто, своїми руками, врятував сотні життів і зробив величезний внесок у розвиток медицини. Його заслуги високо оцінені медиками всього світу, а відкриття використовують у сучасній лікувальній справі.

 Вперше у світовій медичній практиці він застосував наркоз з ефірними маслами – до того операції проводили без знеболювальних або в цій якості вживали алкоголь. Винахід номер два – нерухома гіпсова пов’язка для переломів. Досягнення номер три – Микола Пирогов розробив перший атлас анатомії людини, заснувавши нову медичну дисципліну – топографічну анатомію. Наступне – заклав принципи воєнно-польової хірургії. 

Прославив Пирогова й його найвідоміший пацієнт – італійський полководець Джузеппе Гарібальді, якому хірург врятував від ампутації ногу. Бідних людей він лікував безкоштовно у лікарні, яку відкрив власним коштом у Вінниці, де жив і трудився останні двадцять  років. Нині тут – національний музей-садиба Миколи Пирогова. Тут, у мальовничій садибі Вишня,  збереглися будинок, у якому він жив, і музей-аптека з інтер’єрами приймальні й операційної. Посеред парку, в якому й досі ростуть посаджені ним дерева, – церква-некрополь, у якій спочиває від трудів праведних науковець зі світовим ім’ям, доктор медицини, професор, хірург, анатом, творець військової хірургії, засновник Товариства Червоного Хреста, талановитий педагог і громадський діяч Микола Пирогов.

Ближче познайомитися з унікальною особистістю запрошує перегляд літератури, влаштований в читальній залі.

IMG_20201125_093259_HDR

Коментарі закриті.