75-та річниця закінчення Другої світової війни: екскурс в історію

02.09.2020 о 10:15 | Категорія: Новини

Сьогодні світ відзначає 75-ту річницю завершення Другої світової війни. 2 вересня 1945 року, в Токійській бухті на борту американського лінкора «Міссурі», було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Японії, що ознаменувало завершення Другої світової війни – найкривавішої та наймасштабнішої війни в історії людства.

IMG_20200902_122336827_HDR

(Список представленої в читальній залі літератури ви можете побачити за активним посиланням або в розділі “Користувачам”- “Рекомендаційні списки”) 

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У ній взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають понад 50 млн осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – одна із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

Шлях до початку війни був відкритий пактом Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 року. Згідно з таємним протоколом до нього, нацисти та комуністи ділили Східну Європу на зони інтересів. Внаслідок цих домовленостей Третій Рейх отримав можливість безперешкодного вторгнення в Польщу, СРСР в підсумку розширився за рахунок Західної Білорусі та Західної України, Бессарабії з Буковиною, трьох країн Балтії, а також частини Фінляндії.

Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 року з німецьким вторгненням у Польщу. До 120 тис. українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тис. з них загинуло протягом місяця війни.

Після перемоги над нацистською Німеччиною 8 травня 1945 року СРСР приєднався до війни проти Японії. Беззастережна капітуляція Японії 2 вересня 1945 року означала завершення Другої світової війни, але окремі військові конфлікти, породжені нею, точилися ще декілька років. Організований спротив радянській владі на Західній Україні тривав до 1954 року, а окремі сутички – до 1960 року.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), Польщі (120 тис.), СРСР (більше 6 млн), США (80 тис.) і Франції (6 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб.

Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Історична довідка:

9 серпня 1945-го СРСР у односторонньому порядку розірвав пакт про ненапад із Японією і оголосив їй війну, розпочав введення радянських військ у Манчжурію.
Через 3 дні після Хіросіми стався вибух американської атомної бомби в Нагасакі.
У неділю, 2 вересня 1945 року, в гавані м. Токіо на борту лінкора «Міссурі» було піднято прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю; о 9:02 за місцевим часом міністром закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу від уряду країни, генералом Йошихіро Умезу від збройних сил і верховним головнокомандуючим союзних військ Макартуром у повній тиші підписано Акт про капітуляцію Японії у Другій світовій війні (свої підписи під ним поставили представники Австралії, Великої Британії, Канади, Китаю, Нідерландів, Нової Зеландії, СРСР, США, Франції).

21273086_1439184266165300_1174987743540365120_o
Коли від радянської сторони крапку у Другій світовій поставив генерал-лейтенант Дерев’янко Кузьма Миколайович, уродженець Уманщини, американські моряки зааплодували.
У США Д. Ейзенхауер і Д. Макартур, у Франції Д. де Тасиньї, які підписали Акти капітуляції, стали національними героями. У травні 1946 р. К. Дерев’янко отримав повідомлення з Білого Дому: «Президент Сполучених Штатів у відповідності до наказу генерала Дж. Вашингтона 7 серпня 1782 р. нагороджує Дерев’янка К.М. орденом «За заслуги офіцерського ступеня»
Було символічно, що саме українець підписував акт капітуляції, адже демографічні втрати України у війні були найбільшими, через території України двічі прокотився фронт, на землях України відбулися найбільш вирішальні битви Другої Світової.
Другу світову війну, яка точилася рівно 6 років, завершила 20-хвилинна процедура. Але для окупованої радянцями України війна не закінчилася, бої тривали…
8 вересня 1951 року на конференції в Сан-Франциско підписано мирний договір між Японією та 48 державами-союзниками, що проголошував мир у Тихоокеанському регіоні та визначав правовий статус Японії після Другої світової війни. У роботі цієї конференції взяли участь представники 51 держави: 48 держав схвалили договір. Підписати угоду відмовилися СРСР, Польща та Чехословаччина.
І сьогодні між Росією і Японією не укладено мирний договір. Залишилися територіальні суперечки навколо Курильських островів. Японія претендує на чотири острови гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року.

Джерело

Коментарі закриті.