Патріотичні витинанки про головне

21.08.2020 о 14:36 | Категорія: Вітання

Патріотичні витинанки прикрасили вікно нашої бібліотеки до Дня Незалежності України.  

IMG_20200821_111533

З мистецтвом витинання ми знайомі із самого дитинства. В дитячому садку, в школі, чи вдома ми старанно вирізали на папері візерунки, а розгортаючи свою роботу, тішились цікавими малюнками, які з’являлися.

Витинанка – вид давньослов’янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Витинання відоме українцям ще з давніх-давен. Українські народні паперові витинанки, як прикраси сільських хат, почали використовувати в середині XIX ст. Ними прикрашали вікна, комини, печі, стіни, полиці тощо. Витинанки також поєднували з іншими прикрасами для дому, наприклад, із розписами та вишивкою.

Сьогодні матеріалом для витинання, як правило, є папір та картон, а раніше використовували й деревину, шкіру, рослини. До стін паперові вироби клеїли знежиреним молоком. На жаль, такі роботи з часом втрачали свою свіжість і форму, тож їх просто викидали, замінюючи новими.

Зазвичай на витинанках зображали геометричні та рослинні орнаменти. Траплялися й зображення тварин, предметів побуту, людей. Мистецтво витинання було поширеним всією Україною та мало цікаві регіональні відмінності.

Сьогодні техніку виготовлення витинанок успішно використовують для оздоблення одягу, книг, журналів, вітальних листівок.

Тож даруємо вам і нашу вітальну листівку з нагоди 29 річниці Незалежності України.

Хай ваші серця наповнюються гордістю за нашу незалежну державу, прагненням до єдності і порозуміння, а плідна праця кожного буде надійною запорукою нашого спільного щасливого майбутнього!

Слава Україні!

Коментарі закриті.