Онлайн-безпека: чи варто публікувати скрін з дітьми?

15.07.2020 о 16:58 | Категорія: Новини

Центр кращого Інтернету відповідає на питання щодо поваги права на приватність дитини під час карантину і проведення онлайнових занять в закладах освіти.

Ось відповіді аби надихнути на зміни щоденних онлайнових практик з огляду на повагу прав дитини.

Питання: Чи варто викладати скрін онлайнового уроку з дітьми на сторінці сайту або ж у Фейсбуці чи Інстаграмі закладу освіти чи вчителя?

Відповідь: Ні.

  1. Центр кращого Інтернету не рекомендує це робити з огляду на повагу до права дитини на приватність. Зокрема, не зовсім зрозуміла мета розміщення таких фотографій освітнього процесу на сторінках закладів освіти у соціальних мережах чи на сторінці сайту закладу освіти для загального доступу. У всіх діях, пов’язаних зі створенням і функціонуванням сайту закладу освіти чи сторінки у соціальних медіа, інтереси дітей є першочерговими.
  1. Зараз кожна людина у світі, зокрема діти, можуть переживати нові почуття та можуть бути особливо вразливими з огляду на зміну звичного для них середовища, постійне перебування в одному приміщенні та фізичну віддаленість від близьких та друзів. Аби убезпечити дітей від негативного впливу публікації таких фотографії для їх фізичного, психологічного та соціального добробуту, варто утримуватись від публікації приватної інформації про дитину: фото, імені, назви школи тощо.
  1. Публікація фотографій дітей з зазначенням їх імен на сторінці закладу освіти у соціальних мережах чи сайті можуть нанести шкоду зараз або у майбутньому і буди використанні іншими людьми зі злочинною метою.

Перед публікацією інформації про дитину, пам’ятайте правило 4″Б” від Олени Черних:

Інформація, опублікована у відкритому доступі онлайн, може стати доступною:

  • Будь-де,
  • Будь-кому,
  • Будь-коли,
  • І, на жаль, може бути використана з будь-якою метою.
  1. Нагадуємо, що відповідно до статті 307 Цивільного кодексу України фото та відео із зображенням людини можуть бути зроблені лише за умови отримання згоди людини. Якщо йдеться про зображення дитини, то має бути згода хоча б одного з батьків або осіб, які їх замінюють.

Питання: Де можна дізнатись більше інформації про права дитини та Інтернет?

Відповідь:

  • Ви можете пройти онлайн-курс “Права людини в освітньому просторі”. Третій модуль курсу розкриває тему «Права людини та Інтернет»: еволюція концепції прав людини у цифрову еру, результати моніторингу сайтів закладів освіти в Україні (2018). Дає можливість дослідити власний сайт закладу освіти чи сторінку закладу освіти щодо дотримання прав дитини онлайн, дізнатись більше про законодавство та міжнародні ініціативи щодо безпеки дітей в онлайновому просторі.

Коментарі закриті.