24 травня – День слов’янської писемності і культури

22.05.2020 о 16:59 | Категорія: Некатегоризовано, Новини
В вас мудрість вічна і любов жива…
А хтось же вас народжував, слова,
Хтось ті суцвіття звуків винаходив,
Що стали потім мовами народів.
Станіслав Тельнюк
 
Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.
 
05-24

Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі і часі розширює функціонування мови. Проблема виникнення письма у слов’ян дуже складна. Протягом багатьох років учених цікавлять такі питання: коли і як народилася слов’янська писемність, слов’янська абетка, і чи мали наші предки до цього якісь інші писемні знаки.

Тривалий час побутувала думка, що наша писемність з’явилася лише після хрещення Русі, коли з Візантії і Болгарії було завезено богослужебні книги.

Перший історик давньої слов’янської писемності болгарський книжник, учений-чернець Чорноризець Храбр, який жив у X столітті при дворі болгарського царя Симеона, у книзі “Про письмена” розповідає про два етапи розвитку слов’янського письма.

Перший етап – коли слов’яни ще були язичниками, отож користувалися рисками й зарубками.

Другий етап – після прийняття християнства, коли вони почали писати римськими й грецькими письменами.

І було так доти, поки великими просвітителями слов’ян – братами Кирилом і Мефодієм не був створений алфавіт.n5948

Мова, яку запровадили Кирило й Мефодій, стала мовою східнослов’янських народів, отже, й українського.

Глаголиця – то давня система слов’янського письма, укладена Святим Кирилом. Немає даних про систематичне вживання глаголиці в Україні, однак вона була відома за часів існування Київської держави в рукописах XI-XV століть.

Кирилиця є вдосконаленою системою письма, названою на честь Кирила. Ця слов’янська азбука вживалася протягом сотень років і стала основою сучасної азбуки багатьох слов’янських народів. Імена Кирила й Мефодія навічно записані в історію слов’ян.

Молода європейська держава Україна із здобуттям своєї незалежності також вшановує слов’янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності. Під час присяги першого президента України Леоніда Кравчука на вірність народові України поряд з Конституцією та Актом проголошення незалежності України лежала розкішно оздоблена рукописна книга. Це було Пересопницьке Євангеліє – перший відомий дотепер з перекладів євангельського тексту літературно-писемною мовою переклад, який зробили Кирило і Мефодій.

У День слов’янської писемності та культури віддаємо шану і кажемо: “Вічна пам’ять і вічна слава братам Кирилу і Мефодію”.

Коментарі закриті.