Українську творіть стихію

12.05.2020 о 14:57 | Категорія: Новини

 5 травня виповнилося 120 років з дня народження громадського діяча, лікаря, письменника, публіциста, лідера нації Юрія Липи.

Юрій Липа народився в сім’ї Івана Липи – видатного українського письменника,лікаря і борця за самостійність України.

IMG__HDRПочаткову освіту здобув в Одеській гімназії №4, після чого вступив до Новоросійського університету.

З 1917 року Юрій Липа починає свою літературну діяльність.

З початком національно-визвольних змагань Юрій Липа бере активну участь у ранзі звичайного бійця у військових діях на боці проукраїнської сторони. Після поразки, яку дуже боляче пережив, він пише книгу «Табори полонених українців».

1922 року Юрій Липи вступає до Познанського університету, де починає здобувати професію лікаря. Працюючи скальпелем і пером, він обрав шлях милосердя, – і для тіла, і для духу. У цей час виходить друком його перша збірка поезій під назвою «Світлість».

1929 року, після закінчення університету, разом з Євгеном Маланюком Юрій Липа організовує літературну групу «Танк». Незабаром у 1931 р. виходить друга збірка поезій митця «Суворість”.

Згодом, у 1934 р. виходить перший роман письменника «Козаки в Московії», а дещо пізніше – збірка есе «Бій за українську літературу».

В 1936 р. виходить тритомна збірка новел «Нотатник» про події в Україні 1917-1920 рр.

З початком Другої світової війни Юрій Липа стає активним учасником підпільного руху опору окупаційній владі. 1943 року переїздить у м. Яворів, що на Львівщині, де працює лікарем. 20 серпня 1944 року був арештований органами НКВС і закатований неподалік с. Шутова Яворівського району.

Коментарі закриті.