Хто сказав, що ангелів не існує? Просто на Землі їх називають мама

07.05.2020 о 15:45 | Категорія: Вітання
Перший подарунок, який дає нам мати – це життя, другий – любов, і третій – розуміння.
(Д. Брауер)
День матері –  одне із самих зворушливих свят, бо кожен із дитинства і до останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все розуміє, прощає, завжди шкодує і самовіддано любить.
Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися художниками і майстрами слова. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.
Дорогі матусі, хай світлом і добром відгукуються в душах дітей
ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
 
da5b83595292036eed75bcf814cd8ed198f11ecf
 
Чи не найвідоміша композиція, присвячена мамі, – знаменита “Рідна мати моя” (“Пісня про рушник”), слова якої написав Андрій Малишко, музику – Платон Майборода.
Версія композиції “Рідна мати моя” Квітки Цісик:

Історія Дня матері така:

у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом – в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це – свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама – найголовніша людина.

Ось підбірка книг, в яких мамам відводиться особлива роль:

“Слова любови для Тебе, Мамо”

Найблагородніше покликання на землі – бути матір’ю. Справжнє материнство є найкращим серед усіх мистецтв, найвеличнішим з-поміж усіх професій. До цієї книжки увійшли думки, історії, цитати, афоризми, присвячені матерям. Книжка стане приємним подарунком для твоєї мами до Дня Матері чи з іншої нагоди. Теплі і барвисті ілюстрації та вдало підібрані тексти допоможуть висловити найтепліші почуття, які кожен з нас відчуває до найближчої людини — до мами.

“Моя дорога птаха” Ольга Кузьменко

“Моя дорога птаха” – це книга, в якій пульсує суцільна емоція, живий нерв. Вона умовно розділена на три частини – своєрідний фотоальбом як обрамлення до маминої розповіді про Андрія Кузьменка, його казка «Тарасик, тролейбус і святий Миколай» і підбірка текстів його пісень. Але насправді це слова, які мама просто не могла не сказати про свого сина, про свою найдорожчу птаху, про те, яким він був і яким завжди буде для неї.

 “Мати все” Люко Дашвар

Назва “Мати все”, як і назви усіх книжок Дашвар, що побудовані на грі слів, мають неперевершену властивість з ювелірною точністю передавати захований у сюжетні лінії зміст. 

Історія професорської доньки у якої було все: турботлива мама, коханий чоловік, гарна квартира, вдосталь грошей — ідеальне життя. Але як всі прекрасно знають — “багаті теж плачуть”. Підступ і брехня — ось на чому “авторитарна” мати побудувала родинну ідилію.

“Матері” Павол Ранков 

Коли в Словаччину зайшла Червона армія, Зузана оплакувала коханого, російського партизана Алєксєя, загиблого від рук нацистських окупантів. Раптом – арешт, звинувачення в зраді, і от вона вже в переповненому потязі, що везе до лісозаготівельних таборів ГУЛАГу безправних рабів “держави переможного соціалізму” – жінок, запідозрених у співпраці з нацистами… А через багато років Зузана розповість, що їй довелося пережити там, за межею добра й зла, і її історія допоможе іншій жінці відстояти право на власну гідність і на материнство. Цей майстерний роман про любов і прощення до останньої сторінки тримає читача в напрузі й викликає захоплення нездоланною силою, яку здатна виявити жінка заради дитини.

 “Середина світу” Андреас Штайнгьофель

Сімнадцятирічний Філ шукає порозуміння з ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, мріє дізнатися бодай щось про свого батька, досліджує “чорні діри” власної душі разом з найближчою подругою …

Ґлясс – не зовсім традиційна мама, яка не хоче “ламати” своїх дітей традиційними “так прийнято”…

“Мене звати Люсі Бартон” Елізабет Страут

Після нескладної операції лікарі не квапляться виписувати Люсі Бартон, адже її організм відмовляється видужувати. Причини хвороби Люсі не відомі, однак саме через ці ускладнення до неї приїжджає мама, з якою героїня не спілкувалася впродовж багатьох років. Це історія життя людини, котра зазнала чимало лиха в дитинстві, та не зламалася.

 

“Дженні Герхардт” Теодор Драйзер

“Дженні Герхардт” став другим романом видатного американського письменника Теодора Драйзера, що приніс йому перший комерційний успіх. Це історія невинної, жертовної, вродливої молодої жінки з надзвичайно бідної сім’ї, яка впродовж всього свого життя пов’язана з чоловіками, що займають високе соціальне становище. Те, як члени її сім’ї, сім’ї одного з найбагатших людей, і суспільство в цілому реагують на такий зв’язок, і стало основою сюжету.  Сумна любов романтичної Дженні і багатія Лестера Кейна вразила сучасників і торкатиме серця читачів у всі часи.

“Кохана” Тоні Моррісон

В основу роману, нині визнаного класичним, покладено реальні події, що відбувалися у штаті Огайо у другій половині 19 століття: це історія чорношкірої рабині, яка вбила свою доньку, щоб врятувати її від рабства.

Роман був удостоєний Пулітцерівської премії (1988), а згодом став головною підставою для присудження письменниці Нобелівської премії з літератури (1993). В екранізації роману, знятої Джонатаном Демме і номінованною на Оскар в 1998 році, роль головної героїні з блиском виконала суперзірка американського телебачення Опра Уїнфрі.

“Диво” Р. Дж. Паласіо

Головний герой роману “Диво” – п’ятикласник на ім’я Огест Пуллмен, хворий на рідкісну хворобу. Сім’я Пуллменів – це згуртована та щиро любляча один одного сім’я, яка повністю підтримує Огеста на кожному кроці його життя. “Я тебе люблю”, – постійно каже мама Ізабель своїм дітям, огортаючи їх своїм теплом та даруючи їм почуття захищеності. “Ти – диво!” – цими словами Ізабель до сина завершується роман. 

“Велика маленька брехня” Ліян Моріарті

 Новенька у місті, самотня матуся Джейн настільки молода, що інші мами зі школи сприйняли її за няньку, За її плечима — загадкове минуле та сум, нехарактерний для її віку.

Життєві шляхи трьох жінок різні, але всі вони зійдуться в одному страшному місці. “Велика маленька брехня” — блискучий роман про колишніх чоловіків, других дружин, матерів та дочок, шкільний скандал та маленьку брехню, котра може стати смертельною.

“Розмальована мама” Джаклін Вілсон

Зірка і Дельфінна – так звуть сестер, які мають на двох купу проблем. Усі вони різні, але одна – спільна. Це Маргарита,їхня дивовижна мама. Непередбачувана і химерна, любляча і недбала, сильна і беззахисна мама. Розмальованою її назвали через те, що все її тіло було вкрите татуюваннями: відьми, жаби, хрести та ще багато всілякої всячини. У свої 30+ Маргарита жила життям шістнадцятирічного підлітка… 

Коментарі закриті.