З вірою в Україну

17.10.2019 о 15:19 | Категорія: Новини

 Н20191016_170934аш гість – Ярослав Федорчук  – випускник Львівської Політехніки, інженер-механік за фахом, кандидат економічних наук, автор низки монографій та більш як 60 наукових праць, почесний професор Луцького національного технічного університету, народний депутат України чотирьох скликань, один із засновників Всеукраїнського Об’єднання «Батьківщина», член національної спілки письменників України.

А народився пан Ярослав на нашій волинській землі, яка дала таку могутню енергію, силу і любов до життя, – на хуторі біля села Несвіч Луцького району, в багатодітній селянській родині, від якої отримав у спадок всі чесноти нашого українського роду. 

 

Багато всього було пережито разом зі своїм народом, а коли в зрілі літа все було осмислене, з’явилася книга спогадів, дилогія «Волинянин». Її з інтересом читають і ковельчани.

20191016_164525За книгою знято художньо-документальний фільм «Волинянин», який яскраво відтворив воєнне та повоєнне лихоліття, пережите нашим народом.

 Ярослав Федорчук  був автором  документального фільму  «Вони боролись до загину», знятого режисером Володимиром Бондаренком  про повстанців Холодного Яру.

Ярослав Петрович став упорядником 11, завершального, тому циклу – «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1938 – 1944 років. Волинська область. Підсумки».

20191016_174918Ним упорядковано  і видано збірку поезій «З Україною в серці».  До неї увійшли вірші відомих поетів, в яких звучить мрія українського народу про свою державу і боротьбу за неї. Тут є і його власний вірш, який уже став піснею, покладений на музику відомим волинським композитором, заслуженим діячем мистецтв Олександром Синютіним.

«Ти чуєш, брате, знов біда: Москаль на Україну преться.

І нам збиратися пора  –  Саме це лихо не минеться».

Цю маленьку, збірочку, яка легко поміститься в кишені на грудях і містить потужний заряд любові до краю, Ярослав Петрович передав українським бійцям, які воюють з російськими найманцями на Сході України.

«Українці мужньо борються за свою свободу, але не вміють її берегти.» Це – один із крилатих висловів Ярослава Федорчука, які склали дві невеличкі книжечки «Афоризми». Зазвичай, політики страждають на багатослів’я. Цього не скажеш про Ярослава Петровича. Його афоризми – це як добре пересіяне збіжжя, в них нема полови-зайвини, тільки добірні зерна мудрості, які змушують працювати думку.

20191016_180800Пан Ярослав живе з вірою в Україну. Саме ці слова стали назвою документального фільму, автором  якого він  є.  Стрічка «З вірою в Україну» розповідає про тернистий шлях формування державності в Україні в умовах російського панування і впливу, який має місце і в наш час. В ньому окреслені помилки української влади у переломні і визначальні історичні часи, які приводили до поразок, і які існують і дотепер. Ярослав Федорчук порушує болючі для українців питання: чому після вирішальних битв XVII-XX ст. народ знову опинявся у чужинецькому ярмі, чому не засвоюємо гірких історичних уроків, чому після двох нинішніх революцій ми досі не впевнені у доброму майбутті України.

20191016_175527Присутні дякували пану Ярославу за багатогранну творчість, за добрі справи, за те, що наснажує нас оптимізмом і вірою.   

Коментарі закриті.