З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!

19.08.2019 о 10:56 | Категорія: Вітання

День_НезалежностіІсторія

24 серпня 2019 року Україна відзначає 28 років із дня проголошення незалежності. Давайте згадаємо: як усе починалося? Що цей день символізує? І коли ВРУ прийняла постанову, яка змінила історію країни?

Уперше незалежність країни українці відзначали у 1991 році. Щоправда, перша дата святкування була 16 липня. Це пов’язано із датою прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про держсуверенітет України у попередньому, 1990-му році.

Та тільки датою офіційного святкування Дня незалежності України стало 24 серпня. Адже саме у цей день у 1991 році Верховною Радою УРСР було прийнято Акт проголошення незалежності України, що символізує волелюбність та єдність нації, віру українського народу у державу.

Остаточно День незалежності країни було підтверджено 20.02.1992 р. Саме у цей день Верховна Рада України прийняла постанову «Про День незалежності України». За рік до цих подій, 1.12.1991 р., відбувся всеукраїнський референдум. Тоді було вирішено, що Україна повинна змінити дату святкування Дня своєї незалежності.

Після того, як Верховна Рада України прийняла у 1992 р. вищезазначену постанову, історія країни змінилася. І тепер щороку українці, святкуючи 24 серпня свою незалежність, відзначають його як державне загальнонародне свято країни. А постанова від 16.07.1990 р. втратила свою силу.

 Цікаві факти

У 2017-му році Сергій Майдуков, автор ілюстрацій, створив із нагоди 26-річчя свята своєрідне зображення Гугл-дудл, що символізує людей всієї України. Картинка уособлює людей, які живуть і працюють на благо країни, щоб у ній панували мир, свобода, взаєморозуміння, гармонія та повагу один до одного. Зображення Гугл-дудл уособлює українців у жовто-блакитній символіці.

У тому ж 2017-му році співробітниками посольства Сполучених штатів Америки було опубліковано кумедний кліп, де жителям України бажали щасливого Дня незалежності.

У минулому, 2018-му році, відбувся один із наймасштабніших військових парадів, де можна було споглядати протитанковий підрозділ, морську піхоту, десантно-штурмову, зведене розвідувальне відділення, ходу сухопутних військ, морських піхотинців та десантників. Відкривала парад повітряна армійська авіація.

На військовому параді відбулася не тільки урочиста хода військ, а й демонструвалася модернізація української армії.                                                   Джерело: ZNAJ.UA

10 книжок до Дня незалежності України:  

Читайте українське! Любіть Україну! Зі святом!

 

 1. Мальована історія Незалежності УкраїниБрати Капранови 


*

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.

2. Таємниця тризуба

Олександр Коваленко


*

Унікальна праця Олександра Коваленка “Таємниця тризуба” – це розкриття змісту княжої символіки Київської Русі. Багатовікові спроби дослідників проникнути в суть двозубів і тризубів нарешті увінчалися успіхом. Усі відомі на сьогоднішній день герби княжої династії Київської Русі та їх спадкоємців представлені в цій праці. Подана еволюція цих символів, детально описані методи їх розшифрування. 

3. 25 перемог України

Олександр Палій


*

Книга Олександра Палія “25 перемог України” популярно викладає історичні події, пов’язані з Україною, що справили найбільший вплив на світову, європейську та українську історію. Перелічені в книзі факти визнані й підтверджені академічною наукою. Книга стане у пригоді студентам, викладачам, учням загальноосвітніх шкіл та всім, хто цікавиться вітчизняною історією.

4. Хто такі українці? Що таке Україна?

Валерій Семененко 


*

Це збірка коротких описів життя відомих діячів української історії, які багато в чому визначили її перебіг. Державні лідери, вожді національно-визвольного руху, полководці та інші видатні особистості.
Лише найцікавіші факти та неупереджені коментарі до них. Без цензури, без ідеології, без перекручувань та недомовок.

5. Україна: історія

Орест Субтельний


*

“Історія України” Ореста Субтельного – ґрунтовний підручник з української історії нерадянського штабу, на якому згодом вчилося не одне покоління вітчизняних студентів. Підручник став справжньою класикою навчально-історичної літератури, перевидавався в нашій державі десятки разів.

6. Ілюстрована історія України

Павло-Роберт Маґочій


*

Популярна книга з пера канадсько-американського науковця, очільника кафедри українознавчих студій у Торонтському університеті проф. Павла-Роберта Маґочія має на меті не тільки дати широкій аудиторії стислий, захопливий, динамічно викладений огляд історії України від античності аж до “постпомаранчевого” періоду, але й дослівно зобразити цю історію за допомоги детальних мап на початку кожного із 46 розділів і численних ілюстрацій, що створюють вельми цілісний, хоч і неабияк стереоскопічний, образ навдивовижу розмаїтої та багатокультурної цивілізації.  Стане у притоці кожному любителю української минувшини, надто освітянам та учнівській і студентській молоді.

7. Українські історико-етнічні землі

Святослав Семенюк


*

Ця збірка праць різних років присвячена потаємним, тривалий час прихованим від громадськості сторінкам історії українського народу на своїх давніх етнічних землях в Центральній Європі. Особливо панічно боялася концепції Великої України радянська історіографія, яка заполонила науковий та освітянський простір численними “Історіями УРСР”, тобто змістила акценти з історії українства як етносу на обмежену територіальними та часовими рамками історію радянської України. Насправді українство було не тільки постійно представлене в Центральній Європі, а й своїми руками і розумом творило її унікальну історію і цивілізацію.

8. Буквар з історії України (у віршах)

Своєслав Неймовірний


*

Є країна, в якій ще недавно історія була заборонена. Це – Україна. Українець шукав свою історію для прочитання і не знаходив. Тоді він створив її сам, у незвичайний спосіб – у віршований, поетичний. Щоб – навіки..

9. Чарівна Україна


*

Ця книга була створена, щоб показати Вам все найкраще, що є в Україні – величні гори та моря, великі міста та маленькі села, старовинні храми та надсучасні будівлі, унікальні традиції та неповторно смачну кухню. Погортайте сторінки та переконайтесь – Україна дійсно чарівна, вона кличе у незабутню подорож! Зробіть собі чи другу подарунок на згадку про Україну.

10. Україна – моя Батьківщина


*

Ілюстрована енциклопедія “Україна – моя Батьківщина” містить цікаві відомості про сучасну Україну, особливості її державного устрою і географічного положення, факти зі славної історії української нації та великих українців, опис видатних архітектурних і природних пам’яток, інформацію про особливості побуту й традицій українського народу, а також культурну спадщину нашої країни. Матеріал супроводжують яскраві ілюстрації та фотографії.

Коментарі закриті.