Незабутня Квітка

22.03.2019 о 19:27 | Категорія: Новини

Змінюються часи й мода на пісні та виконавців, але деякі з них непідвладні часові. До таких особистостей належить американська співачка українського походження Квітка Цісик, чий щемливий і невагомий голос був витканий із найтонших ноток і почуттів, зі щирості, журби і небесної радості. Рідкісне й романтичне ім’я дав своїй доні батько, вроджений музика, уродженець Карпатських гір. Можливо, в пам’ять про далеку кохану Вітчизну. А може, мріяв і вірив, що вона принесе людям радість. Адже квіти – це найпрекрасніше з усього, що сотворив Бог на землі.

kvitka123Господь обдарував її геніальним голосом, здатним заспівати будь-що – від опери до року – гнучким, чистим і багатим, емоційним, що проникає у серце. Квітка мріяла про оперну сцену. Але – не судилося… Життєва дорога привела її в рекламний бізнес, за допомогою її витонченого співу створювали собі акустичний імідж корпорації «Кока-Кола», Американські авіалінії, «Дельта», ABC, NBC, CBS, «Макдональдз», «Форд Моторз». Публіка не впізнавала її в обличчя, але вся Америка дуже добре знала й любила її голос. Для багатьох своїх співвітчизників вона була втіленням американської мрії – енергійна й успішна, справжня зірка Кейсі. Водночас, мала одну, зовсім не американську, заповітну мрію — віддати данину поваги народові, який виплекав її родовід, землі, де вона ніколи не була, але чий голос змалечку бринів у її серці. Так у шаленому темпі її життя знайшлися час і бажання заспівати для батьківського краю. Українські пісні – сучасні й давні, народні – записані Квіткою Цісик, склали два альбоми прекрасної музики. На обкладинці одного з них читаємо: «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».  Це сказала людина, яка народилася і все своє життя прожила в Америці. Це був подарунок для всіх українців, хоч би в якій частині світу вони жили, музика для душі, пам’ять про Батьківщину. В тому числі, і для тих, хто залишився на прабатьківській землі, але майже забув рідну мову і пісню, за які радянська влада убивала – В. Івасюка, В. Стуса, А. Горську та багатьох нескорених. 1983, вперше та востаннє, Квітка відвідала рідний її серцю Львів, але виступити з концертами і навіть пересуватися територією УРСР їй не дозволили, адже вона була дочкою емігрантів, до того ж мала в репертуарі стрілецькі й повстанські пісні.                                                   

Чому спів Квітки Цісик так тривожить серце? Бо, окрім добре поставленого колоратурного сопрано і шедеврального студійного запису, є ще щось дуже важливе. А саме  – душа – нації, що боролася і жила, виховувала і пестила дітей, народжувала титанічних трударів і жертовних дружин та матерів. У її співі заховані український генетичний код, родова пам’ять, виховання традицією.

Пишатися своєю нацією, пам’ятати великих українців, любити свою, найкращу в світі, землю закликали бібліотекарі курсантів Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою у Ковелі, подарувавши їм музичний автограф «Незабутня  Квітка».

 

Коментарі закриті.