Друга світова війна в історичній пам’яті України

20.06.2017 о 18:24 | Категорія: Новини

«Напевне, жодна інша історична подія не залишила такої глибокої рани в пам’яті народів, які її пережили, як Друга світова війна – небувалих масштабів трагедія в історії людства. Та чи не найбільший свій чорний і кривавий слід залишила вона в Україні, на землю якої прийшла червневого дня 1941 року: руїни, згарища і неосяжні людські жертви. За різними підрахунками, Україна в роки війни втратила загиблими і полеглими внаслідок бойових дій, окупації, репресій, депортацій, голоду, епідемій і хвороб від 7 до 10 млн. людей. Не маючи своєї держави, Україна була предметом політичної гри Німеччини, радянської Росії, Польщі, Угорщини, Чехословаччини. А тому, щойно була звільнена від гітлерівської окупації, стала колонією радянської імперії».  

Ігор Юхновський, Голова Українського інституту національної пам’яті (2006-2010)

«… Я вояк червоної армії і беру участь у найбезглуздішій в історії людства війні, де з обох боків мільйони людей накладають своїми головами не за свободу, а за утвердження свого власного гніту, не за життя, а за свій власний спосіб самовинищення, не за демократію, а за свій власний тип концтаборів, не за народ, а за його великих тиранів-вождів та їх криваву диктатуру!»      

Євген Грицяк, червоноармієць, політв’язень, організатор Норильського повстання

Запрошуємо наших користувачів ознайомитися з добіркою літератури «Друга світова: український вимір», де представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки ІІ світової війни для України, боротьбу нашого народу за власну державу.

IMAG0394_1

Коментарі закриті.