Подарунок бібліотеці

30.11.2016 о 11:12 | Категорія: Новини

tamara_marcenyuk_4Минулого недільного дня приймали гостю з Києва, яка подарувала бібліотеці наукові книги-дослідження. Щиро вдячні!)

Знайомтесь –  Марценюк Тамара Олегівна, кандидат соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету “Києво- Могилянська академія”, наша землячка (ковельчанка!).

Пані Тамара  упевнена: в сучасному суспільстві жінки самі мають право обирати: варити борщ чи гинути на барикадах. «Патерналізм з боку держави вважається доволі застарілим. Багато міжнародних документів декларують зміну бачення ролі жінок не лише як жертв конфлікту, але й як повноправних учасниць розв’язання конфліктів на рівні з чоловіками», – каже вона.

У 2016 році за сприяння Українського Жіночого Фонду, за загальною редакцією Тамари Марценюк було проведено соціологічне дослідження «Невидимий батальйон»: Участь жінок у військових діях в АТО”. Назва дослідження метафорична, адже йдеться саме про жінок, які воюють (мобілізовані чи як доброволиці), але інтереси та потреби яких доволі часто ігноруються державою.

«Невидимий батальйон»: участь жінок у військових діях в АТО (соціологічне дослідження) / за заг. ред. Тамари Марценюк. – К.: ФОП Клименко, 2016. – 80 с.

Дослідження, яке є першим ґрунтовним соціологічним моніторингом стану жінок, що беруть участь у війні на Сході, тривало у декілька етапів. Зокрема, було взято 42 інтерв’ю у жінок-учасниць АТО із різних підрозділів, які і стали голосами «Невидимого батальону». Дослідження було здійснено низкою експерток за підтримки Українського жіночого фонду. Автори мають надію, що наслідками дослідження стануть зміни у підходах Міноборони та силових структур в цілому до статусу і потреб жінок в АТО і вірять, що трансформації армії, яка є неминущою і вже почалася, сприятиме також інтеграції жінок.

 

imag3564_1_1

Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні : Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства : Зб. наук. статей / за наук. ред. Гелінади Грінченко, Катерини Кобченко, Оксани Кісь. – Київ: ТОВ “Арт-книга”, 2015. – 336 с.

У збірнику наукових праць представлено розвідки українських та зарубіжних дослідниць і дослідників, в яких проаналізовано найрізноманітніші аспекти спе цифічно жіночого досвіду Другої світової війни на теренах Центрально-Східної Європи. Висвітлено маловивчені питання участі жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і примусової праці в Третьому райху, розкрито гендерну специфіку Голокосту, порушено складні питання насильства над жінками та співучасті жінок у насильстві в роки війни, окреслено проблеми повоєнних репрезентацій жіночого досвіду війни. Прагнучи вийти за рамки стереотипного бачення жінки у межах трикутника «зрадниця – жертва – героїня», вчені показують складну і суперечливу картину жіночого повсякдення у надзвичайних історичних обставинах. Поставлені завдання вирішуються з міждисциплінарних позицій, шляхом аналізу різноманітних історичних джерел, із застосуванням різних наукових підходів та методів. Збірник також дає уявлення про сучасні феміністські підходи до вивчення теми «жінка і війна». Для фахівців у галузі історії, гендерних студій, інших гуманітарних наук, а також усіх, хто цікавиться заявленою проблематикою.

Ознайомитись із дослідженнями можна в читальній залі бібліотеки.

 

 

Коментарі закриті.