Забуттю не підлягає! До Дня українського політв’язня

12.01.2023 о 11:27 | Категорія: Новини

Щороку, вже майже півстоліття, 12 січня в Україні відзначається День українського політв’язня, засвідчуючи особливу шану тим героям, для яких переконання і цінності, незалежність України стали дорожчими за особисту свободу.

0-02-05-db7b7614289ed2e6693c880d038b9a20bf65236d88f3dd7b304f8cf4d9ce9d95_ab5f63feede837dd

Дата вшанування українських політв’язнів, за пропозицією В’ячеслава Чорновола у 1975 р., обрана на згадку про події 12–14 січня 1972 р., коли радянська влада провела так званий «генеральний погром» – масові затримання та арешти відомих представників національно-демократичного руху України – шістдесятників, правозахисників, дисидентів. Ця дата для багатьох із них стала точкою відліку в низці тюремних термінів та років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду» з максимальними вироками: 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання в Мордовію, Пермську область Росії, у Сибір та Казахстан.

День українського політв’язня з 1975 р. традиційно відзначався в політичних таборах, тюрмах та на засланні одноденним голодуванням у підтримку політв’язнів і як протест проти репресій і жорстокості радянського тоталітаризму. У 1976 р. була заснована Українська Гельсінська група, яка збирала докази порушення прав людини в УРСР та скарги постраждалих, видавала «підпільні» бюлетені про такі порушення, а також доносила правду до відома української та міжнародної громадськості.

Та історія, на жаль, має властивість повторюватися. У 2014 р. Росія окупувала Крим, розпочала війну на Донбасі. Російський режим розгорнув гібридну війну, частиною якої є терор проти українців. Словосполучення «українські політв’язні» знову стало частиною порядку денного для нашої держави. Десятки українців, зокрема і мешканців Криму, були незаконно заарештовані та засуджені на території окупованого півострову чи в Росії, або чекають на вироки від держави-агресора.

Колишні незаконно ув’язнені в Криму, на Донбасі та в Росії українці заснували платформу «Звільнення в’язнів», відомі українські письменники та журналісти втілюють програму авторів-амбасадорів на підтримку українських в’язнів кремля #SolidarityWords. Ми подумки з тими, хто сьогодні перебуває в неволі. Щиро вдячні тим, хто пройшов через випробування, не зрадивши себе і Україну. Вільний український дух придушити неможливо. Попри ворожі зусилля, він як фенікс, відроджується з попелу і стає міцнішим.

 

Коментарі закриті.