Всесвітній день без тютюну

31.05.2021 о 10:15 | Категорія: Новини

Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день без тютюну. Метою цього дня є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства.

З огляду на, безперечно, катастрофічну ситуацію, що склалася в Україні щодо збільшення кількості курців, вагомою є профілактична складова в процесі пропаганди здорового способу життя серед населення. Не палити – стає в Україні ознакою гарного тону. Кожен, хто кине палити, може подати добрий приклад оточенню, мати здорових дітей, не турбуватись, що завдає шкоди здоров’ю членам сім’ї й почувати себе краще фізично. Якщо Ваші найближчі люди палять – допоможіть їм здолати шкідливу звичку, переконайте, що їхнє життя – це найцінніше.

20-1

Представляємо 10 фактів про небезпеку паління:

  1. В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них – 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні – 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – є постійними курцями. Більше половини всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.
  2. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.
  3. Кожні 10 секунд ще одна людина в світі вмирає в результаті споживання тютюну.
  4. 10% курців хворіють і згодом гинуть від злоякісних пухлин, а з числа тих, хто викурює більше 20 сигарет в день – 20%.
  5. У тютюновому димі міститься понад 1000 хімічних речовин. Порядку 50 з них можуть викликати рак. І, до речі, чимало людей хворіють на рак легенів, завдяки пасивному курінню….
  6. Курці хворіють на інфаркт міокарда в 2-8 разів частіше, ніж ті, що не палять. При цьому, курці в 3-4 рази частіше раптово гинуть від ішемічної хвороби серця на фоні начебто нормального самопочуття.
  7. Двоє людей, які брали участь в рекламі сигарет Marlboro померли від раку легенів, після чого ці сигарети стали називати «Вбивцею ковбоїв»….
  8. Куріння не допомагає сконцентруватися. Під час стресових ситуацій курець збільшує свою дозу нікотину, викурюючи одну сигарету за одною сподіваючись на те, що цей процес може позбавити від стресу. Це не правда! Стресовий стан посилюється під час куріння та вживання кави.
  9. Сигарети з позначкою «lights» (легкі) шкідливі не менш, ніж звичайні….
  10. Хороші новини: якщо ви кинете курити, ваші легені можуть повністю очиститися! Для цього буде потрібно 5 років.

Про тютюнопаління та його наслідки можна дізнатися з науково-популярних видань, що представлені для огляду в читальній залі бібліотеки.

0-02-0a-65841593b5f4b3aa11a5aefe392d5f16fd0f1d2a7d2f13c87534aa1522f064de_934cecc3a565db7c

Довідково:

16 вересня 2012 року набув чинності Закон України «Про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів». Згідно із цим законом реклама повинна зникнути у місцях продажу та Інтернеті. Як стверджують спеціалісти, рекламу тютюнових виробів варто замінити на рекламу здорового способу життя.

У свою чергу, 16 грудня 2012 року набув чинності Закон України щодо удосконалення окремих положень «Про обмеження місць куріння тютюнових виробів», яким конкретизується перелік місць, де саме заборонено палити, уточнено вимоги до місць, відведених для паління, норми щодо фінансових санкцій до фізичних та юридичних осіб у разі порушення вимог законодавства та ін.

Коментарі закриті.