Син України, Громадянин світу

30.11.2018 о 16:11 | Категорія: Новини

  Серед людських поколінь, які приходять на землю і відходять у свій час, народжуються особистості, які приносять у світ стільки своєї любові, енергії, таланту, що роблять його кращим і залишають по собі незгладимий слід. Їх дивовижний життєвий приклад надихає, додає віри у краще майбутнє людства. Саме таким був усесвітньо відомий вчений, знавець тринадцяти мов, чиє ім`я носить 300 км узбережжя острова Нова Гвінея – Берег Миклухо-Маклая. Ще за життя він був по  праву визнаний класиком світової науки. Безстрашний дослідник, географ, метеоролог, біолог, зоолог, антрополог, анатом, лікар, філософ, етнограф, лінгвіст, письменник, публіцист, художник — і в більшості з цих галузей не аматор, а справжній професіонал, чиї праці не втратили свого значення по сьогоднішній день — таким він залишився у пам’яті людства. Ще в кінці ХІХ століття вчений-гуманіст складає «Основний кодекс прав людини» і Статут Міжнародної асоціації, яка ці права охороняла б, заклавши підвалини нинішньої  організації Об’єднаних Націй і Загальної декларації прав людини.

IMG_20181130_113556_HDR

Провівши кілька років на Новій Гвінеї, він розвінчав  міф про  “страшних  людоїдів”, але розгледів іншу небезпеку: грабуючи, обманюючи, вбиваючи,  споюючи, розбещуючи, йшло по  джунглях страшне чудовисько – колоніалізм. Відстоюючи права безборонного населення Нової Гвінеї, вчений викривав расизм і колоніалізм, розгорнув агітацію проти работоргівлі, звертався до уряду Австралії, правителів і вчених світу. З часів Миклухо-Маклая в житті і побуті папуасів Нової Гвінеї мало що змінилося. Але  папуаси, що не мають підручників історії і навіть не відають грамоти,  досі розповідають легенди і перекази про незвичайну людину – доброго і могутнього Маклая — першого європейця, який їх поважав і захищав. Пам’ять про Миклухо-Маклая пережила півтора століття, бо добро, зроблене людям, не розчиняється в повітрі і не минає безслідно.

IMG_20181130_113927_HDR

Захищаючи свободи і права поневолених народів світу, великий учений-мандрівник у своїх статях боронив і права українців. І це в той час, коли царський уряд вустами Валуєва стверджував, що української мови «не було, нема й не може бути». Понад 300 років Україна була колонією Росії, яка привласнила собі багатьох її видатних вчених, художників, письменників. Серед них – Микола Миклухо-Маклай, поряд з іменем якого звично ставлять слова «російський учений». Насправді ж він з діда-прадіда був українцем, про що свідчать документи з архівів тієї ж Росії і рядки з автобіографії самого Миклухо-Маклая: «Мої предки родом з України, і були запорозькими козаками з Дніпра». Об’їхавши всю планету, побачивши всі дива світу, Маклай пам’ятав свою Батьківщину – Україну і пишався нею.

Розповідь про життєвий і науковий подвиг Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая не залишила байдужим жодного слухача Університету ІІІ віку, до яких бібліотекарі завітали у гості.

c99e4ed5cd91f6b324f19a2f301158a8mykluxo

Книги про великого українця можна прочитати у нашій бібліотеці.

Коментарі закриті.